La web de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant ofereix receptes elaborades per xefs de prestigi i també per particulars a l’abast de tothom en una iniciativa oberta i col·laborativa que creix cada dia.
El projecte «Receptes per a temps de confinament» naix amb la idea de contribuir a millorar els hàbits alimentaris de la societat i ofereix receptes senzilles d’elaborar. Els plats proposats tenen com a denominador comú l’ús d’espècies, ja que són molt apropiades per a donar sabor, color i aroma, a més de representar una bona alternativa per a reduir el consum de sal en la dieta.
Entre les propostes dels xefs hi ha preparacions que són pura arqueologia gastronòmica. Plats econòmics, amb tradició i arrelats en la cultura marinera popular com el “Gat amb pebre roig, all i vinagre”, recepta que proporciona el xef Jaume Pinet de la Taverna Tres14 de la Vila Joiosa, o l’”Escabetx de sardines”, proposat per Trini Mas del restaurant Mal Pas de Benidorm.
També participen en la iniciativa professors de cuina i bloguers gastronòmics com Gemma Rodríguez de Cookies para todos, que ensenya a preparar magdalenes valencianes o els tradicionals rotllets d’anís. Consu Rico del blog lacocinadeconsu.es ofereix la recepta de “Bescuit especiat de carabasseta amb gingebre, nou moscada i canyella”.
Altres receptes tenen un caràcter més creatiu, com el “Llobarro amb curri” que aporta la cuinera Patricia Sanz, d’Elx, o la presentada per Sergio Sierra, del restaurant El Portal de Alicante, el seu jove ajudant i la seua filla Ainhoa, que elaboren mà a mà un “Pollastre cruixent marinat amb setinat de suc especiat”, que inclou entre els ingredients cardamom, safrà, quatre pebres, timó, vitet, pebre roig dolç i flor d’hibisc o de Jamaica.
Per a participar en aquesta iniciativa únicament s’ha d’enviar un vídeo d’un màxim de deu minuts de duració amb una recepta que continga espècies a l’adreça electrònica online@simbolo-ic.es.
Qüestionari
En la pàgina web també es pot trobar un qüestionari elaborat per la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant i el Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia (GASTERRA), que té com a objectiu examinar la tendència en els hàbits de consum i les pràctiques culinàries durant la pandèmia del coronavirus.
Una de les principals finalitats de l’estudi és analitzar si s’ha produït una transformació en la nostra percepció sobre temes alimentaris, així com saber en quina mesura es cuinen plats tradicionals i es consumeixen productes de proximitat durant la COVID-19.
L’estudi també pretén analitzar si ha canviat la percepció de la societat pel que fa al treball que realitzen productors, agricultors i ramaders, si es considera més o menys necessària la compra de productes ecològics, o si és ara més important que abans la compra en mercats o botigues de proximitat.
De la mateixa manera, l’estudi pretén recollir dades sobre si la COVID-19 ha generat la necessitat de produir nosaltres mateixos alguns aliments bàsics com el pa, o el desig de disposar d’un hort urbà.
Igualment, l’estudi incideix en la importància d’una alimentació saludable, una de les preocupacions que més han circulat per les xarxes aquests mesos, a causa de l’augment de pes derivat d’un consum desproporcionat i la falta d’exercici. En el qüestionari s’insisteix en la importància de les tradicions culinàries per a millorar els hàbits alimentaris.
A parer del director de la Càtedra Carmencita i de GASTERRA, el catedràtic d’Història de la Ciència Josep Bernabeu-Mestre, “amb aquesta enquesta pretenem obtenir informació sobre la manera en què ha incidit el confinament en els nostres hàbits de consum i culinaris i quins aspectes gastronòmics estan tenint més rellevància”.
Comentarios