La posada en valor de la ciutat emmurallada i castell de Guardamar ja és una realitat, assenyala la regidora de Patrimoni Històric, Pilar Gay, referint-se als resultats de la inversió d’un milió d’euros aportats per l’ajuntament i els fons del programa FEDER a través de la Generalitat Valenciana. El pla combina investigació arqueològica, reconstrucció de muralles i condicionament de l’espai interior del recinte declarat Bé de de Interés Cultural (BIC) perquè puga ser visitat, conegut i valorat encara més, afig la regidora. “Queda molt per fer, per descobrir i condicionar, però hem fet un pas molt important perquè Guardamar es col·loque al capdavant del turisme històric del sud-est espanyol” postil·la Pilar Gay.

La regidora i l’alcalde, José Luis Sáez, van visitar l’enclavament històric per a conéixer l’estat dels treballs on van comprovar que el projecte es troba pràcticament executada i disposa des de la setmana passada d’un centre d’interpretació i atenció al visitant. L’immoble és una estructura de fusta revestida, prefabricada i reversible (preparada per al seu canvi d’ubicació si és necessari). La seua superfície és d’uns 40 metres quadrats i en el seu interior es col·locaran de panells il·luminats que explicaran la història de la ciutat emmurallada. La seua ubicació es troba en l’actual entrada al recinte històric coincidint amb el traç de la muralla nord, “en un lloc estratègic per a disminuir l’impacte visual que produeix el deposite d’aigua potable que es va instal·lar en el lloc en els anys 60”, assegura la regidora qui va anunciar que ja es pensa a organitzar pròximament una visita guiada al conjunt històric.

Ressenyar d’altra banda que la plataforma interior del recinte està coberta després dels treballs amb grava a fi de conservar les restes arqueològiques encara no excavats i permetre l’ús públic. A més han sigut condicionats una sèrie de senderes amb plaques prefabricades destinades al pas dels visitants, explica el responsable del museu arqueològic, Francisco Javier Parres. També han sigut instal·lats sistemes d’il·luminació interior, renovada l’exterior i reforçat el sistema de càmeres de vigilància.

DESCOBRIMENTS VISITABLES

Després de l’actuació i una vegada que es posen en marxa les visites guiades per la ciutat emmurallada i castell de Guardamar aquest BIC serà mes comprensible per a tots i es podran conéixer “in situ” els descobriments arqueològics dels últims mesos així com la reconstrucció en part de la muralla. Sobre aquest aspecte cal destacar que les intervencions realitzades han descobert restes de muralla datades entre els segles XIII i XIV, i que en algun punt no es coneixia el seu traçat. La més antiga és medieval cristiana de 2.30 metres d’ample i de 1, 5 metres d’altura de la qual a penes es tenien dades. Una altra troballa important és la part inferior de la torre campanar fortificat de l’antiga església renaixentista i del que va ser l’entrada a la ciutat emmurallada en el segle XVIII, al costat de la qual se situa un fossat. Els investigadors tracten de confirmar en aquest moment si un espai localitzat en la muralla oest és la porta d’entrada del segle XIII.

A més han sigut localitzades ceràmiques romana, ibèrica, fenícia, grega, islàmica i baixmedieval, revolta i moltes vegades reutilitzada en millores de la muralla posterior que estan sent estudiades.

Centre d'interpretació

Centre d’interpretació