La declaració de la Setmana Santa com a festa d’Interés Turístic Nacional que aquest divendres ha aprovat el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme premia 420 anys d’història i tradició de la Setmana de Passió d’Alacant. El secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha esmicolat el conjunt de les característiques que li han fet obtindre aqueixa distinció. Entre aquestes figuren els recorreguts per on discorren les processons, la gran grandària dels seus trons, les espectaculars trobades que realitzen i la gran devoció cap a les seues imatges. A més, ha incidit, mitjançant un comunicat, “en què està molt present en la resta de festivitats que celebra Alacant al llarg de l’any. Les seues confraries i germanors organitzen un tram de la Cavalcada de Reis i diversos concerts amb motiu d’esdeveniments especials”.

Ha apuntat, al mateix temps, que per iniciativa de la Junta Major i l’Associació Provincial d’Empresaris d’Hostaleria d’Alacant (Apeha), s’han creat les Jornades Gastronòmiques de Quaresma, en les quals participen els bars i restaurants més rellevants d’Alacant, tant en els divendres de Quaresma com en la denominada Ruta de la Tapa Confrare.

També s’al·ludeix com a singularitat la publicació de ‘El Caputxí’, un programa de mà còmode i molt manejable on es troba tota la informació dels actes que se celebraran en Quaresma i Setmana Santa, i que és fruit d’un intens treball d’actualització i recopilació d’informació. Es tracta d’un dels elements fonamentals per a la difusió i promoció de la Setmana Santa que es reparteixen a la Casa de la Festa, les oficines de turisme municipals i autonòmiques, i cada any en la Fira Internacional de Turisme (Fitur), a Madrid.

Segons el comunicat del Ministeri, «un dels actes més esperats de la Setmana Santa pels alacantins i els visitants és La Tamborrada, que des que va iniciar la seua marxa, en 2015, collita un gran èxit en totes les seues edicions». «La concentració es realitza en la Plaça de Santa María i, després de diferents tocs dirigits per professors de percussió, s’inicia una desfilada fins a la Plaça de l’Ajuntament, on continua el redoblament de tambors dins d’un gran ambient de color i música», indica la nota de premsa.

“S’ha fet justícia”

La vicealcaldessa d’Alacant i regidora de Turisme, Mari Carmen Sánchez, ha assegurat aquest divendres que “s’ha fet justícia” amb la qualificació. Ha prosseguit l’edil afirmant que “és un títol francament merescut i que premia l’esforç continuat durant molts anys de milllares de germans i confrares”. Lligat a l’àmbit turístic també s’ha felicitat Sánchez “ja que contribueix a incidir més en què Alacant siga un pol d’atracció turística per la seua Setmana Santa”. Ha valorat “l’abnegació d’un col·lectiu que porta dos anys sense processionar, que van ser els primers d’Espanya a decidir la suspensió de les processons i que ara han trobat el merescut premi”.

“Anhelada, necessària i justa”. Així ha qualificat el regidor de Festes la declaració, qui ha prosseguit reseñanado aspectes “que la converteixen en singular, com la imatgeria, el rigor, les composicions musicals, la història”. Per a Jiménez, “aquest títol contribuirà també a la desestacionalització turística”. Ha finalitzat l’edil afirmant que “aquest és el primer pas de l’Equip de Govern per a continuar afavorint les declaracions i títols honorífics de les diferents festes d’Alacant. Una ciutat com Alacant no s’entendria sense la riquesa i qualitat de les seues festes”.

El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha ressenyat que “aquesta és una notícia magnífica que confirma el treball conjunt realitzat per la Junta Major i l’Ajuntament d’Alacant. Aquesta és una Setmana Santa que s’està reactivant. I més ara, amb aquesta distinció que confirma l’esforç comú d’un grup humà de més de 9.000 persones”.

Alfredo Llopis, president de la Junta Major, s’ha felicitat “perquè hem aconseguit un objectiu que ens tracem fa anys i que premia el treball de quatre segles. Reconeix, a més, a una Setmana Santa variada, amb una rica imatgeria, un bon nombre d’actes culturals, un prestigiat Pregó, concerts, i gastronomia, entre altres aspectes”.

Antecedents

El Consell Rector de la Junta Major, presidida per Alfredo Llopis, juntament amb l’alcalde Luis Barcala, la vicealcaldessa Mari Carmen Sánchez, i el regidor de Festes, Manuel Jiménez, van presentar el mes d’octubre passat davant la delegació del Consell a Alacant el dossier necessari, amb més de 500 pàgines, per a l’estudi de la declaració d’Interés Turístic Nacional.

Va ser elaborat durant els dos últims anys per la Junta Major de Germanors i Confraries. En ell s’exposen el conjunt de motius pels quals sol·licita la Declaració, diferents codis QR, la remissió a enllaços d’Internet completen la documentació.

També conté un exhaustiu informe del Patronat de Turisme sobre els equipaments d’Alacant i voltants per a rebre visitants amb una relació dels serveis i infraestructures turístiques, els impactes o repercussions en els mitjans de comunicació nacionals, els pressupostos anuals de la Junta Major i de cadascuna de les confraries i germanors, i l’informe favorable de la Generalitat Valenciana quan en 2009 li va atorgar la consideració de Festa d’Interés Turístic Comunitari. A partir d’aqueixa data era necessari que transcorregueren cinc anys per a reprendre l’expedient i optar a la declaració Nacional.