La denominació d’origen Vins Alacant ha publicat en el seu canal de youtube el microdocumental “Mujeres, viñas y vinos en Alicanteˮ. Amb aquesta breu campanya en format audiovisual, es pretén reivindicar i destacar el paper de les dones en els àmbits d’elaboració dels vins de la província. En el documental, coneixerem a algunes d’elles.
“Conec algunes dones que treballen en les vinyes, però continua sent un àmbit dehombresˮ, diu Gloria Gómez Mataix, alacantina de naixement que ara resideix al Pinós, on s’ocupa de les vinyes dels seus avis. Gloria és professora de ioga i afirma que, encara que siga una tasca dura, treballar en aquest món li aporta equilibri, i una connexió amb la terra que no li resultaria fàcil trobar en un altre lloc. A més, afirma que el fet que es tracte d’un treball sostenible és molt important per a ella.
Gloria és una de les nombroses dones que deixen la seua petjada en el món de la viticultura, però que resulten invisibles en l’àmbit dels vins. No obstant això, cada vegada hi ha més com ella.
Inma Font Mas, de Xalò, es va criar en les vinyes i ara li ensenya l’ofici a la seua filla, Sandra. A part de treballar per a la cooperativa, és propietària de vinyes, i en el seu ús desenvolupa les mateixes labors que tradicionalment han estat associades als homes: el maneig del tractor, la poda, la verema, etc. És per això que quan se li planteja aquesta qüestió, afirma que els homes i les dones tenen “cadascun dos braços i dues cames per a treballarigualˮ.
En el documental ens acostem també a Asunción i Mercedes Gandia Micó, dues germanes que han pres la decisió de conservar de manera impecable les vinyes del seu pare a Villena, pel simple fet de mantindre viu el seu llegat. “Ho fem per il·lusió i no per diners. no volem deixar que esperdaˮ, afirmen les germanes.
Aquestes tres històries són només el reflex d’un canvi de paradigma que es ve produint en el món del vi des de fa anys. En els cellers de la Denominació d’Origen Provincial (DOP) d’Alacant, cada vegada hi ha un major nombre de dones. En cooperatives com la de Sant Vicent Ferrer, de Teulada, es compta dia a dia amb la seua presència, perquè aquesta última està composta quasi íntegrament per dones, incloent a la presidenta, la direcció i el departament comercial. Podríem citar també la de Les Freses, que encara que subcontracten empleats per als treballs de la vinya, està regentada per una dona. El mateix ocorre en La Zafra o Aida i Luis, però per alguna raó, les dones vinyateres continuen sent menys visibles.
En Bodegas Pinoso hi ha entre un 10 – 15% de propietàries. En el grup Bodegas Bocopa, del total de 250 socis viticultors, en els quals tota la família participa en la cura, el cultiu i la recollida del raïm, 50 d’ells són dones. Alguna cosa semblança ocorre en Bodegas las Virtudes, on proximadamente el 35% dels integrants són sòcies inscrites com a propietàries, encara que a la gran majoria les inscriuen els seus marits, reduint-se així el percentatge a un 5% de sòcies reals.Pràcticament tots els socis en els seus camps de cultiu compten amb la seua dona, fills i filles per a ajudar-los en el treball diari, la qual cosa reflecteix el caràcter familiar i artesanal d’aquesta denominació i les seues tradicions.
En molts d’aquests llocs, a més, trobem dones amb alta formació en enologia, la majoria d’elles enginyeres tècniques agrícoles, i en el enoturisme s’inclouen cada dia més uns certs cellers com Les Virtudes, Francisco Gómez, Vinos de Algueña, Enrique Mendoza, Vins del Comtat, Bocopa, Bodega Sant Catalina, Volver, Heretat, etc.
En la cultura vitivinícola les dones han ocupat un pla secundari, encara que potser les que estan diàriament en les vinyes han sigut històricament les més invisibles. Per això, la DOP Alacant vol abordar el seu treball d’una forma especial enguany, per a commemorar a través d’elles el Dia Internacional de la dona, que se celebra el 8 de març.
En aquest documental es presenten tres històries de tres vinyes en tres pobles diferents, regentats per dones vinyateres del territori. No obstant això, elles representen a moltes més. Com les seues, hi ha nombroses històries de dones que treballen dia a dia en la producció del vi a Alacant. Són propietàries, treballadores, administradores, emprenedores, etc. que amb el seu ofici contribueixen a mantindre la important tradició vinícola de la província.
Ja es pot visualitzar aquesta campanya audiovisual, de poc més d’un minut de duració, en el canal de youtube de Vinos Alicante: https://www.youtube.com/watch?v=w11ncnq423g
Comentarios