El policia espanyol Pedro Urraca Rendueles (1904-1989​) era el cap d’operació de la repressió organitzada per la dictadura de Francisco Franco per a eliminar a les principals autoritats de la Segona República en l’exili. Entre altres accions, va ser el responsable de la detenció del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, en l’exili francés en 1940. El documental Urraca, cazador de rojos (2022), que serà presentat en la Seu ciutat d’Alacant dimarts que ve 13 de desembre a les 18.30 hores, retrata al personatge «des de la mirada crítica del seu fill i de la seua neta, que es desvinculen del seu llegat». Així, a través d’un trepidant relat històric rigorosament documentat, la cinta analitza a més el complicat procés al qual es van veure sotmesos els seus descendents.
L’acte, organitzat per l’Aula  de Cinema i Audiovisual de la UA, serà presentat pel catedràtic de la UA Juan Antonio Ríos Carratalá, i en ell participaran Pedro de Echave (guionista del documental i codirector d’aquest, al costat de Felip Solé), el productor Pablo Azorín i la neta del protagonista, Loreto Urraca. Al final de la projecció hi haurà un debat.
Urraca. Cazador de rojos ha sigut produïda per Quindrop Produccions Audiovisuals i Sègula Films, en col·laboració amb Televisió de Catalunya, TVE i IB3.

Veure trailer

Sinopsi:
Pedro Urraca Rendueles, policia franquista, agent E-8001 de la Gestapo i col·laborador del Règim de Vichy. Va encapçalar, amb una important dotació de mitjans, la persecució de nombrosos exiliats espanyols a França durant l’ocupació nazi.
Els seus objectius més buscats van ser les figures que havien exercit les més altes funcions durant la Segona República. I en aquest camp destacaven dos presidents que no havien fugit de França: Manuel Azaña i Lluís Companys. Al primer va estar a punt de detindre-ho en Montauban, al segon el va entregar a Espanya sentenciant la seua sort.
Altres víctimes de la seua persecució van ser l’ex-ministre Joan Peiró o els periodistes socialistes Julián Zugazagoitia i Francisco Cruz Salido. Aquests “desgraciats que arrosseguen la seua derrota pel món”, en paraules del propi Urraca, van ser detinguts, entregats a les autoritats franquistes, jutjats sumarísimamente i executats.
Extorsionador de jueus que fugien del nazisme, Urraca va pastar una gran fortuna. Protegit en tot moment pel règim franquista, va aconseguir eludir una pena de mort dictada en contra seua pels tribunals de justícia de França després de la II Guerra Mundial. Refugiat a Espanya, Urraca va seguir amb les seues funcions policials més enllà de la mort de Franco.
Urraca. Cazador de rojos, el retrat d’un personatge sinistre i ambiciós, capaç d’efectuar el pitjor treball brut al servei de les dictadures més execrables del Segle XX. També és la crònica d’una herència maleïda a través de la mirada crítica de la seua neta, Loreto Urraca, que amb dignitat i humilitat denuncia i es desmarca d’un avi al qual repudia.