El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, acompanyat per la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha presentat aquest matí les activitats amb les quals es commemoraran els 200 anys de la creació de la institució provincial, una efemèride que ha qualificat com a “històrica”. “No es pot entendre el futur d’Espanya ni de la Comunitat Valenciana sense les diputacions, ni estar contra elles, perquè són bàsiques per a la suma, la cohesió i la vertebració”, ha defensat el president, qui ha insistit que qualsevol que no compte amb elles “per a fer més gran i important el nostre territori o s’opose als seus serveis està en contra del desenvolupament de la nostra Comunitat”.

Per això, ha asseverat que només cal preguntar-los “a centenars d’alcaldes i regidors que al llarg d’aquests anys han recaptat de la Diputació serveis tan bàsics per a la seua supervivència com la llum, l’aigua, els accessos, els vials, la programació cultural, l’assistència o l’atenció a xicotets municipis”.

Mazón ha assegurat que la Diputació d’Alacant “gaudeix d’una extraordinària salut i ha sigut clau per a la província de hui, no solament com a element de vertebració, de serveis bàsics als municipis, especialment als mitjans i xicotets, sinó també com a element de reivindicació de les estratègies i necessitats que tenen els nostres 141 municipis i tres entitats locals menors”.

El president ha definit la vertebració i la lluita contra la despoblació com dues dels elements fonamentals en els quals ha treballat la institució en els últims anys, al mateix temps que ha explicat que un total de 30 municipis de la província “estan en aquests moments en aqueix risc i a ells ens dediquem de manera prioritària”. Per aquest motiu, segons ha indicat, s’ha creat l’àrea específica de Despoblament i Repte Demogràfic.

Mazón, qui ha anunciat que la majoria de les activitats es concentraran en l’últim trimestre de l’any amb el lema ‘200 anys generant província’, ha realitzat un repàs per les vicissituds històriques i polítiques de la Diputació, des de la seua creació als diferents períodes de dissolució, al mateix temps que ha volgut recordar a les 107 corporacions provincials i presidents “que al llarg de tots aquests anys han donat el millor de si mateixos”.

Es tracta d’una celebració, tal com ha volgut constatar, “que no volem que siga simplement un retrobament amb la província ni parlar solament de festa, sinó de tota una aposta per la millora de les circumstàncies i de les condicions de vida a la província en un reforç de la defensa dels nostres interessos i en un realç del paper clau de la nostra Diputació, en particular, i de les diputacions en general”.

El president ha recordat que es tracta d’una institució filla del liberalisme polític a Espanya, filla de la Constitució de 1812 de Cadis, ‘La Pepa’, que va portar la creació de les províncies i de les diputacions provincials. També ha recordat que la creació de la Diputació d’Alacant coincideix en la Comunitat Valenciana amb la de la Diputació de Castelló, totes dues en 1822.

L’objectiu de les diverses propostes que se celebraran és destacar el paper fonamental que ha exercit la Diputació d’Alacant durant aquests dos segles d’existència en el desenvolupament dels municipis de la província, així com donar visibilitat al treball exercit per les diferents àrees administratives. Per a tal fi, s’ha creat un logotip específic en el qual es destaca la imatge corporativa de la institució i el número 200 de l’aniversari.

Per part seua, Julia Parra ha insistit que la cultura “és motor de progrés econòmic i social de la província, però també una eina indispensable en la construcció històrica de la identitat comuna dels territoris”. En aquesta línia, ha puntualitzat que cultura i història “són dos conceptes que van de la mà en moltes circumstàncies i conéixer la història que hi ha darrere de les coses els aporta valor, perspectiva i, en moltes ocasions, ajuda a col·locar-les en el lloc que els correspon”.

La vicepresidenta ha concretat els esdeveniments previstos per a festejar aquesta simbòlica data, que arrancaran amb una trobada als jardins del Palau Provincial diumenge que ve 15 de maig, dia en què, segons ha explicat Mazón, es va publicar la creació de la institució.

Així mateix, el programa es complementarà amb un altre acte central commemoratiu que reunirà, durant l’últim trimestre de l’any, als 141 alcaldes de la província i a destacades personalitats de la Comunitat Valenciana, a més d’una exposició itinerant que recorrerà les diferents comarques alacantines amb imatges de les principals fites de la institució provincial. Aquesta mostra s’estructurarà per dècades i àmbits amb la finalitat d’acostar a la ciutadania l’evolució d’aquesta institució.

D’altra banda, s’elaborarà un vídeo documental divulgatiu que versarà sobre trobades generacionals amb diàlegs entre alcaldes i exalcaldes de diferents etapes i legislatures i que constituirà un testimoniatge gràfic sobre el paper de la institució i la seua evolució. Aquesta proposta es rematarà amb un altre documental que, amb el nom ‘200 anys generant província’, repassarà la història i el llegat de la Diputació d’Alacant.

Una altra de les accions previstes se centra en una trobada de bandes de música del territori per a organitzar un gran concert en el qual intervindran també colles de dolçainers i tabaleters de la província. A més, Parra ha apuntat que a aquest planter i esbós d’iniciatives se sumarà ADDA Simfònica, amb una sèrie de concerts extraordinaris, i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert amb un programa de xarrades basat en el passat, present i futur de la Diputació.

Finalment, tal com ha manifestat el president, “la intenció és descentralitzar les diferents accions per a desenvolupar-les en diferents localitats i escenaris de la província amb la finalitat d’ampliar i donar una major difusió a aquest projecte”.