La Diputació d’Alacant ha impulsat la major transformació realitzada l’última dècada per a ampliar i consolidar l’espai museístic del jaciment del Tossal de Manises. El projecte, desenvolupat en els sectors de la porta oriental i porta marina de Lucentum, és una iniciativa del MARQ i de l’àrea d’Arquitectura en la qual, durant els últims anys, s’ha invertit en total més de 360.000 euros. Així ho han constatat la vicepresidenta i titular de Cultura, Julia Parra, i el responsable d’Arquitectura, Jose Ramón González de Zárate.
Julia Parra ha explicat que “amb aquesta important actuació conjunta per a recuperar l’entorn de la porta marina i l’oriental s’ampliarà la zona visitable d’una de les ciutats romanes més rellevants de la Comunitat Valenciana amb aproximadament 600 metres quadrats més, la qual cosa suposa un increment d’un 5% de la superfície a la disposició del públic”. La vicepresidenta ha remarcat que els treballs incideixen “en la protecció, conservació i posada en valor d’aquest espai i també a facilitar la comprensió de les troballes, una labor imprescindible per a complir la nostra missió de promoure una cultura més accessible dirigida a un públic ampli”.
Per part seua, García-Zárate ha assenyalat que l’actuació, adjudicada a la UTE integrada per les empreses Alebus Patrimoni Històric i Signia Solucions Tècniques, és una de les grans apostes de l’àrea d’Arquitectura. “Amb un import de 259.000 euros, aquestes obres que constitueixen la major inversió en operacions de museïtzació que s’ha escomés en aquest jaciment en els últims deu anys”, ha assegurat el diputat, qui ha confirmat, a més, que està previst que les millores que van començar al maig finalitzen en dos mesos.
González de Zárate ha assenyalat la importància de la col·laboració entre el MARQ i Arquitectura “per a continuar treballant en una de les joies patrimonials de la província i contribuir a recolzar el turisme cultural, una oferta per la qual la Diputació ha apostat fort en els últims temps”. En aqueix sentit, el diputat ha reclamat l’esforç d’altres administracions, com la Generalitat Valenciana, “perquè facen costat econòmicament als municipis i contribuïsquen a recuperar, mantindre i promocionar el ric llegat cultural que atresoren”.
Pel que fa al MARQ, la diputada de Cultura ha detallat que s’han destinat al voltant de 100.000 euros a les excavacions realitzades en els últims anys en el jaciment del Tossal. “A això cal sumar els recursos humans emprats en les campanyes anuals, amb al voltant de 50 persones implicades entre arqueòlegs i col·laboradors voluntaris”, ha apuntat.
El projecte de consolidació i museïtzació d’estructures en els sectors de la porta oriental i la porta marina de Lucentum ha sigut redactat pels tècnics provincials encarregats de la conservació del parc arqueològic, el director de l’àrea d’Arquitectura, Rafael Pérez, i l’arqueòleg i director del MARQ Manuel Olcina.
La inversió permetrà incorporar 600 metres quadrats de superfície musealizada parar la qual s’han emprat 1.100 metres quadrats de llenç de teixit geotèxtil per a separar superfícies originals antigues dels nous materials incorporats. En el cas de la Porta Marina, destaca l’ús de cadirat de pedra bateig per a la reconstrucció volumètrica de l’antic accés urbà. També s’han col·locat elements indicadors externs de data i orientació de les intervencions de protecció i reconstrucció.
Comentarios