La Diputació d’Alacant impulsarà enguany l’àrea de Cultura amb un nou increment pressupostari superior als 6,7 milions d’euros. En total, enguany Cultura disposarà de més de 31,3 milions d’euros que permetran millorar les inversions i les ajudes a municipis i entitats sense ànim de lucre. Aquesta xifra s’ha aconseguit després de l’última modificació de crèdit autoritzada per la Comissió d’Hisenda, que se suma a l’executada al desembre.

El president de la Diputació, Carlos Mazón, ha explicat que “en plena estratègia de recuperació volem aprofitar per a donar el nostre ferm suport a la cultura, perquè no hi ha recuperació sense activitat cultural i parlar de cultura a la província d’Alacant des de fa molt temps és parlar de la Diputació provincial”. A més, Mazón ha afegit que, “enfront de la falta d’inversió d’altres administracions quant a l’estratègia cultural, estem fent un esforç per a seguir impulsat exposicions, concerts i esdeveniments a través dels nostres organismes ADDA, MUBAG, MARQ i Gil-Albert, així com dedicant partides especials per a incrementar els 24 milions del pressupost ordinari, que ja estaven consignats com una xifra rècord de la institució i als quals ara hem sumat més de sis milions de manera extraordinària”.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assegurat que el pressupost aconseguit permetrà afrontar els reptes amb els quals es pretén que aquesta província es consolide com un referent cultural a nivell nacional i internacional. Segons la detallat “aquesta important injecció és un gran pas cap al desenvolupament cultural, per al qual ja partíem amb una assignació de 24,6 milions d’euros significativament més alta que el passat exercici, 21 punts per damunt, i a això cal sumar ara altres 6.743.000 euros que arriben a través de romanents”.

Entre les accions que es reforçaran amb aquest últim increment pressupostari, Julia Parra ha destacat la convocatòria per a la rehabilitació d’esglésies, un programa de concerts extraordinaris i nous projectes per a la millora de l’Auditori de la Diputació que inclou potenciar la seua sala d’exposicions. La diputada ha remarcat que “aquest esforç es traslladarà també a un sector cultural molt castigat per la crisi que sens dubte necessita el nostre suport”.

Les ajudes destinades a la rehabilitació d’esglésies, monuments i patrimoni de titularitat municipal aconseguiran enguany els 3.850.000 euros, després de dos increments consecutius de 1,5 milions d’euros cadascun, aquest últim enfocat a actuacions de despesa corrent per suggeriment dels propis ajuntaments. Es produeix, per tant, un augment de 3 milions d’euros, un 353% més respecte a la partida inicial de 850.000 euros consignada en els Pressupostos de 2022 aprovats al desembre.

Julia Parra ha justificat l’augment a favor d’aquestes subvencions, amb un pressupost 4,5 vegades superior a l’inicial. “Volem donar resposta així a l’elevada demanda per part dels ajuntaments que, des que es van convocar aquestes ajudes per primera vegada en 2021, han manifestat un gran interés. Els hem escoltat i hem articulat fórmules per a donar resposta a la seua demanda”, ha mantingut. Enguany s’han presentat a la convocatòria 92 peticions d’ajuda, moltes de les quals comptaran amb una valoració addicional en la baremació per la seua van participar en l’anterior procés de 2021. L’any passat es van registrar 89 sol·licituds, de les quals es van poder atendre 24.

La segona línia d’inversió que es veurà principalment reforçada gràcies a la nova modificació de crèdit va destinada a la celebració de concerts extraordinaris. La titular de Cultura ha confirmat que s’ha triplicat la previsió inicial, passant dels 500.000 euros que ja es van afegir via romanents, a 1,5 milions d’euros, amb la finalitat de completar la programació actual del ADDA. Segons ha explicat Julia Parra, “aquesta aposta té molt a veure amb un objectiu global molt clar que ens marquem des del començament del mandat: descentralitzar la cultura i oferir a la província d’Alacant manifestacions d’excel·lència d’un nivell que, tradicionalment, només podem veure en grans capitals com Madrid o Barcelona”.

La tercera línia destacada es destinarà a projectes de millora i modernització de l’Auditori de la Diputació. Al pressupost inicial per al ADDA, és de 6,6 milions, s’ha afegit un milió d’euros més via romanents. La inversió anirà destinada al condicionament de l’escenari, a l’adquisició de mobiliari i altres elements com a pantalles i microfonía i a l’adequació acústica de les sales d’assaig, entre altres iniciatives.

Segons la diputada, aquesta nova injecció econòmica “ens permetrà a més millorar les condicions de la Sala d’exposicions del ADDA per a potenciar el seu ús i augmentar els espais expositius de la Diputació, la qual cosa ens permetrà atendre propostes molt interessants que ara no hem pogut materialitzar”.

Altres línies de subvencions que es veuran beneficiades per aqueix augment de la inversió són les ajudes a les orquestres simfòniques i ensembles en municipis de la província, convocatòria que ha passat de 30.000 a 120.000 euros. Augmenten també les subvencions a ajuntaments per al foment d’actuacions musicals i escèniques i per a la celebració de l’III Festival d’Arts Escèniques.