La Diputació d’Alacant ha celebrat aquesta setmana un ampli programa d’activitats amb motiu del Dia Internacional del Museu (DIM) amb més d’una trenta de propostes dirigides principalment a promocionar l’art, la literatura i el coneixement de la història entre tots els públics.

Amb ‘El futur dels Museus: recuperar i reimaginar’ com a emblema, el ICOM proposa una reflexió sobre el futur model dels museus i el seu paper a l’hora d’assumir i liderar el canvi imposat a tots els nivells per la crisi sanitària mundial. Una invitació a crear i compartir reptes amb la cultua com a eix essencial i motor de recuperació de l’era post Covid.

Des de l’àrea de Cultura, s’ha volgut fer partícip també a la infància amb patologies de llarga duració ingressats a l’Hospital General d’Alacant. A través del projecte ‘Un Hospital de Conte’, desenvolupat pel MARQ en col·laboració del Servei de Pediatria i la Unitat Pedagògica Hospitalària, s’ha elaborat tres contes il·lustrats dirigits a un públic infantil i juvenil que han sigut presentats per la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, a l’Aula Hospitalària del centre sanitari alacantí dins de les iniciatives programades amb motiu del DIM.

La titular de Cultura va voler donar tot el protagonisme a l’autora de la mascota que ha donat nom a la trilogia, Lucía Guirao, amb el seu dibuix ‘Chispita’. El treball va ser triat entre les més de cent propostes presentades pels xiquets i xiquetes hospitalitzats en el Servei de Pediatria i representa una flama de foc que viatja a través de la història per a transmetre els seus coneixements als lectors dels tres contes guanyadors del concurs d’enguany.

La trilogia inclou els títols ‘Chispita viatja a la Prehistòria’, ‘Chispita viatja a l’època ibèrica’ i ‘Chispita viatja al món maia’, a la venda a través del MARQ. La Fundació MARQ donarà els ingressos que s’obtinguen per a l’adquisició de material per a l’Aula Hospitalària i per a ajudar a la investigació de malalties infantils.

Julia Parra ha assenyalat que l’objectiu del projecte és “reconéixer el talent i la creativitat dels alumnes de l’Aula Hospitalària i plasmar-lo en tres llibres il·lustrats per ells mateixos que expliquen la història d’una forma fàcil i entretinguda. També s’ha fet una gran faena per a ajudar al fet que adquirisquen coneixements sobre el nostre llegat patrimonial i cultural a través de tallers, contes, vídeos o teatre”.

A l’acte celebrat a l’Hospital d’Alacant van assistir també el director d’Infermeria de l’Hospital General, Juan Félix Coello, el cap del Servei de Pediatria, Javier González de Déu, la professora de la Unitat Pedagògica Hospitalària, Marisa Ibáñez, el director gerent de la Fundació Marq, Josep Albert Cortés, el director del MARQ, Manuel Olcina i la coordinadora de l’àrea de Didàctica i Accessibilitat de la Fundació Marq, Gema Sala.

El Mubag obri ‘La Finestra de l’art’

El Museu de Belles arts Gravina (MUBAG) ha commemorat el Dia Internacional dels Museus amb l’estrena del nou espai anomenat ‘La Finestra de l’Art’, un aparador obert als vianants dedicat en aquesta ocasió a l’artista amb María Chana del Castell on s’exposa la seua peça ‘Sense Títol’. L’obra, de recent creació, s’ha incorporat als fons de la Diputació d’Alacant.

La diputada de Cultura, Julia Parra, ha agraït a María Chana la donació d’una destacada peça “que aporta molta llum i frescor a un espai que fins ara estava infrautilitzat i ha recuperat tot la seua esplendor, donant un nou aire al Museu de Belles arts Gravina”.

La titular de Cultura ha assenyalat a més la rellevància del nou cicle que s’obri en el MUBAG sota el títol ‘La Finestra’ “amb el qual es pretén donar major projecció a artistes amb una trajectòria destacada que formen part de la col·lecció de la Diputació d’Alacant”.

El director del Museu, Jorge Soler, ha explicat que “la iniciativa pretén a més recuperar la porta d’accés antiga del Palau del segle XVIII mitjançant la instal·lació d’un cristall que comunica l’interior amb l’exterior”. Des del carrer es pot contemplar un retrat d’esquena de María Chana, obra de Xavier Soler, i un vídeo elaborat pel departament d’Imatge de la Diputació d’Alacant gravat en l’estudi de l’artista que relata la seua trajectòria i la seua tècnica.

’María Chana del Castillo. ‘La Ventana del Arte

Gil-Albert: D-M-D Dinero-Mercado-Dinero

També l’Institut Alacantí de Cultura Gil-Albert s’ha sumat a la commemoració del DIM amb una visita guiada i una trobada amb Luisa Pastor i Pilar Tébar, artista i comissària de l’exposició D-M-D, respectivament. La mostra es pot visitar fins al 4 de juny a la Casa Bardín. La proposta expositiva gira entorn del trinomi D-M-D, Diners-Mercaderia-Diners, que l’artista utilitza per a desenvolupar aquest treball de recerca i de reflexió plàstica a partir d’una crítica al maltractament animal o la caça furtiva i il·legal.

Veure Agenda Cultural de la Diputació d’Alacant: https://agendacultural.diputacionalicante.es/