La Fundació Caja Mediterráneo organitza l’II Festival Flamenc del Mediterrani en l’Aula de Cultura d’Alacant, que del 2 de novembre a l’1 de desembre reunirà a algunes de les figures més destacades del flamenc actual.
El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, ha presentat la programació d’aquest Festival Flamenc Mediterrani, acompanyat pel vicepresident de la Fundació, Miguel Valor, i de Javier Serrano, coordinador del Festival.
Luis Boyer ha afirmat que “després de l’èxit que la Fundació Caja Mediterráneo va collir l’any passat, el segon Festival Flamenc del Mediterrani és àdhuc més ambiciós i presenta una programació equilibrada amb alguns espectacles del més alt nivell. Es tracta d’un cartell d’excepció que repassa totes les arts d’aquest gènere, amb so el cante, el ball la guitarra, els palmells i percussió”.
Per la seua banda, Miguel Valor ha assenyalat que “enguany el festival naix des de la tranquil·litat de l’èxit de l’any passat, ja que engegar un projecte d’aquesta envergadura sempre és molt difícil, i açò també és possible gràcies al gran acolliment de patrocinadors i col·laboradors que hem trobat”. “Estem molt satisfets per la qualitat dels artistes i dels concerts del festival, i estem convençuts que obtindrem de nou el respatler del públic”, ha afegit Valor.
Per la seua banda, Javier Serrano ha destacat que “el desig de l’organització d’aquest festival és promoure la cultura del Flamenc, recordant que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.
El Festival Flamenc Mediterrani s’articula en quatre apartats principals. D’una banda, els sis espectacles, i paral·lelament, quatre classes magistrals, dues projeccions i un concurs de fotografia relacionat amb el festival.
El primer espectacle, amb el qual s’obrirà el Festival, tindrà lloc el divendres 2 de novembre a les 20:30 hores i es titula “Tornada”, a càrrec de la Lupi. Susana Lupiañez, probablement la balladora més destacada de la seua generació, estarà acompanyada pels cantaores Alfredo Tejada (guanyador absolut de la 57 edició del Festival Internacional del Cante de les Mines de la Unió) i El Galli, el guitarrista Treball de María, i Nelson Doblegues (violí), David Galiano (percussió) i Roberto Jaén (palmells). En “Tornada” la Lupi torna a emprendre un camí nou, recopilant velles tradicions del flamenc i conjugant-ho amb el seu ball fresc i nou, referència absoluta del ball flamenc femení actual.
El 9 de novembre (20:30h.) serà el torn del Ballet Flamenc d’Andalusia, amb el seu espectacle “Flamenc, Tradició, Avantguarda. Projecte Pedrera”. El Ballet Flamenc d’Andalusia ha sigut, al llarg dels seus 23 anys de vida, la pedrera de grans talents que, amb el temps, es van convertir en reconeguts artistes. Des d’Israel Galván, Mercedes Ruiz o Juan José Jaén ‘El Jonc’, entre molts uns altres.
Aquesta línia pedagògica s’ha vist potenciada en el nou període de la seua història. Perquè el projecte escollit per a aquesta etapa, capitaneado per Rafael Estévez, ha convertit el Ballet Flamenc d’Andalusia en una sort d’àgora artística en la qual el cos de ball ha trobat un lloc on expressar i desenvolupar les seues inquietuds creatives.
El dissabte 10 de novembre el festival s’obri als estudis i acadèmies d’escoles d’Alacant. D’aquesta manera, alumnes i professorat de l’escola de dansa Pastora Sánchez i de l’estudi de ball Fefa Gómez mostraran al públic de l’Aula de Cultura d’Alacant l’excel·lència del flamenc de la província.
El divendres 16 de novembre el Festival planteja un espectacle de marcat accent femení. Sota el títol “Dones en Flamenc, l’Aula de Cultura rebrà a la balladora Carmen Herrera, que estarà acompanyada al cante per Tia Juana “la del Pipa”, Ximple Soto, Tomasa Peña Santiago i Gema Cantarota. En una cultura que tradicionalment ha sigut ratllada com a masclista, és molt positiu seguir avançant que les dones siguen valorades com a referents per a les noves generacions.
El cantaor Arcàngel pujarà a les taules de l’Aula de Cultura d’Alacant el divendres 23 de novembre (20:30h.) per a presentar “Arcàngel en concert”, un espectacle en què el cantaor estarà acompanyat pels guitarristes Dani de Morón i Salvador Gutiérrez, la balladora Patricia Guerrero i pels Mellis als palmells.
Arcàngel (Huelva, 1977), porta sent un nom de referència en el flamenc pràcticament des que va començar com cantaor professional al voltant dels 15 anys d’edat. Compositor i dinamitzador del gènere a més de cantaor de enjundia, Arcàngel ha rebut en nombroses ocasiones premis de crítica i públic de la Biennal de Flamenc de Sevilla (la més important del món). El seu recorregut internacional inclou teatres i certàmens tan prestigiosos com el Carnegie Hall (Nova York), Teatre Real i Auditori Nacional de Música (Madrid), Fundació Gulbenkian (Lisboa) les Biennals de Flamenc de Roma i Països Baixos o els referencials festivals francesos de Aix-en-*Provence, Mont de Marsan i Els Sud en Arles.
Finalment, les actuacions conclouran l’1 de desembre a les 20:30h, amb el concert “Nadal: simbomba flamenca de Jerez”. De la mà del Grup Jerez Flamenc Internacional, aquest espectacle estarà centrat en nadales flamenques i tirant mà de la simbomba, una tradició amb gran arrelament a Jerez, ciutat que s’ha convertit en epicentre de la cultura sonora del Nadal, conformant-se com a atractiu turístic para milers de persones. Cada vegada és més habitual que la simbomba de Jerez, com a festa i com a instrument, s’exporte a en forma d’espectacle, però guardant les formes costumistes basades a cantar nadales.
Classes Magistrals
Al voltant de les actuacions s’articularan una sèrie d’activitats paral·leles amb l’objectiu d’aconseguir un esdeveniment global i participatiu.
En total hi haurà quatre classes magistrals de ball, els dissabtes 3, 17 i 24 de novembre i 1 de desembre, que se celebraran sobre l’escenari de l’Aula de Cultura d’Alacant. La primera master class, que es realitzarà el 3 de novembre (12 hores), serà a càrrec de la Lupi i estarà centrada en el pal del Tango.
Carmen Herrera dedicarà la seua classe magistral del 17 de novembre (12h.) als tientos, pal binari l’origen del qual es troba en el tango flamenc, encara que el seu ritme és més lent, per la qual cosa originàriament se li cridava tango tempte.
El 24 de novembre (10h) la reconeguda balladora Patricia Guerrero desvetlarà als assistents les claus de les Alegries, pal fester flamenc per excel·lència. Entre altres guardons, Guerrero va guanyar en 2017 el Giraldillo al Millor Espectacle de la Biennal de Sevilla. Finalment, el ballador de Jerez Fernando Jiménez centrarà el seu master class de l’1 de desembre (12 h.) en les bulerías.
Projeccions
El Festival Flamenc del Mediterrani també ha programat en l’Aula de Cultura d’Alacant la projecció de dos documentals sobre flamenc els dilluns 5 i 12 de novembre, a partir de les 20 hores.
El dia 5 de Novembre es podrà veure el documental “Per orient ix el sol: la Paquera de Jerez a Tòquio” (2001, 52 minuts), dirigit per Fernando González Cavalls. Aquesta pel·lícula reviu el primer viatge a Japó de la Paquera de Jerez a les seues 67 anys, i serveix com a punt de partida per a realitzar un recorregut per la vida de l’artista i analitzar la figura de la cantaora dins de la història del flamenc. Aquesta travessia serveix, al mateix temps, per a analitzar la situació actual del flamenc i la seua repercussió en països tan llunyans com Japó.
Finalment, el 12 de novembre es projectarà “La Chana”, dirigida per Lucija Stojevic i Ernesto Briceño. Durant els 60 i 70, la Chana va ser una de les balladores del Flamenc més populars del món fins que desapreció sobtadament de l’ull públic. De nom Antonia Santiago Amador, nascuda a l’Hospitalet de Llobregat en 1946, “La Chana” és una figura imprescindible del flamenc d’Espanya que va abandonar sobtadament els escenaris en el més alt de la seua carrera. Aqueix documental reprèn la seua història i mostra a una artista encara poderosa.
La Fundació Caja Mediterráneo organitza l’II Festival Flamenc Mediterrani del 2 de novembre a l’1 de desembre de 2018. Les entrades per als espectacles i les classes magistrals del Festival es poden adquirir en Entrades al teu Abast (www.entradasatualcance.com i 902070087) i en la taquilla de l’Aula de Cultura d’Alacant.
Comentarios