La Fundació Mediterránea ha anunciat la posada en marxa d’un ambiciós projecte dedicat a la conservació, promoció i digitalització del llegat artístic i personal d’Eusebio Sempere.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins de l’homenatge que la Fundació Mediterrani rendeix a l’artista alacantí en el centenari del seu naixement, i que va començar el mes d’abril passat amb la inauguració de l’exposició “Sempere en la Fundació”, que es podrà visitar fins el mes vinent de novembre a l’Aula d’Alacant.
Aquest projecte té per objectiu la restauració, digitalització i promoció dels àlbums personals de l’artista d’Onil, un dels artistes més destacats del Segle XX a Espanya.
Luis Boyer, president de la Fundació Mediterránea, assenyala que “continuem commemorant el centenari d’Eusebio Sempere a través d’un nou projecte per a restaurar i digitalitzar els àlbums personals i artístics de l’artista, per a publicar el seu epistolari i per a digitalitzar els seus àlbums fotogràfics”.
En aquesta línia, Carmen Velasco, responsable del Patrimoni Artístic i Documental de la Fundació destaca que “convidem a tots els amants de l’art i la història a experimentar la rica herència que Eusebio Sempere ha deixat per a les futures generacions a través del seu arxiu personal i artístic, que prompte estarà completament accessible a través de la web de la Fundació”.

Àlbums personals
Aquest projecte té com a objectiu conservar i compartir amb la societat els àlbums i arxius personals d’Eusebio Sempere, que posen en relleu el vast llegat artístic, cultural i social de l’artista, que abasta des de 1946 fins a 1981.
La Fundació Mediterrani és depositària d’una col·lecció composta per sis àlbums meticulosament elaborats pel mateix Sempere, i que representa una crònica visual i textual de l’escena artística espanyola de l’època.
A través de retallades de premsa, catàlegs d’exposicions, correspondència amb altres artistes i nombroses anotacions manuscrites, es revela no sols la trajectòria artística de Sempere, sinó també l’essència de l’art i la cultura espanyola durant quasi quatre dècades.
La restauració dels àlbums és un pas crucial per a garantir la preservació a llarg termini d’aquestes peces úniques. Amb deterioracions que varien des de desgastos en les tapes fins a problemes relacionats amb la manipulació al llarg dels anys, la Fundació Mediterránea ha buscat a especialistes que estan compromesos en un procés de restauració mínimament invasiu, per a assegurar que cada àlbum es conserve en la seua autenticitat original.
La digitalització d’aquesta col·lecció es realitzarà amb un procés meticulós, garantint la integritat i qualitat de cada peça. Una vegada conclòs, la descripció arxivística de totes les unitats documentals serà accessible a través del Repositori Documental de la Fundació Mediterrani, permetent a investigadors, estudiants i aficionats a l’art accedir a aquest tresor inestimable.
La iniciativa no sols busca preservar la història i la cultura, sinó també ampliar el coneixement sobre Eusebio Sempere, pioner en l’ús de l’art i la tecnologia, i el seu impacte en l’art espanyol i la seua representació a l’estranger.La iniciativa no solo busca preservar la historia y la cultura, sino también ampliar el conocimiento sobre Eusebio Sempere, pionero en el uso del arte y la tecnología, y su impacto en el arte español y su representación en el extranjero.