El regidor de Cultura, Estimat Navalón, ha anunciat hui la celebració de dues activitats emmarcades en la celebració de l’Any Coloma que permetran conéixer la poesia en l’època de la família Coloma.
La primera d’aquestes activitats tindrà lloc el dimecres 9 de novembre, a les 20.00 hores, en la Fundació Paurides i tindrà com a protagonista a la poesia del Segle d’Or. El recital serà a càrrec de Reme Páez i Rafael Carcelén. La segona proposta se celebrarà el 15 de novembre, també a les 20.00 hores en la Fundació Paurides, i serà a càrrec de l’Associació Gramàtica Marró per a abordar la figura de Juan Coloma com a poeta.
Emilio Maestre, president de la Fundació Paurides, ha indicat que “aquest cicle sobre poesia se celebra perquè és un gènere que dins de l’Any Coloma hem abordat de manera circumstancial i era necessari posar en valor la poesia de l’època dels Coloma, descobrint que no es coneixia la poesia Coloma com a tal, sinó que el context també passava desapercebut, a pesar que estem parlant de ple Segle d’Or”.
Per part seua, Rafael Carcelén ha afirmat que “aquestes dues activitats contextualitzaran les figures fonamentals de la família Coloma, com són Juan Coloma i Carlos Coloma. Juan Coloma, a més de primer Conde d’Elda, va anar també un poeta del Renaixement posterior a Garcilaso de la Vega. D’alguna forma, l’eix central és contextualitzar on se situen i,a altre, transmetre el fet que el Segle d’Or conté una dialèctica que es posen de manifest en l’esperit idealista del segle XVI enfront de l’esperit pessimista i realista del segle XVII”.
Finalment, Ramón Rodríguez, en representació de Gramàtica Marró, ha afirmat que “parlar de la poesia de Juan Coloma és complicat perquè és un personatge vinculat als cortesans de l’època. És una poesia sentimental i amb molt d’arrelament en la mort. Té un cancioner general sobre la resurrecció i sonets i ens permetrà conéixer el marc en el qual es va desembolicar”.