El Museu de Belles arts Gravina de la Diputació d’Alacant acull “L’Art com a Inspiració. La Col·lecció de Sara Navarro”, una exposició que combina 53 obres d’artistes internacionals amb les creacions més reconegudes de la dissenyadora alacantina, vinculada al sector del calçat. L’exhibició estrena dues obres inèdites realitzades per Pamen Pereira i Fuencisla Francés per a l’espai del MUBAG.
La mostra, inaugurada pel president de la Diputació, Carlos Mazón, i la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, es podrà visitar fins al 25 de juny en el museu alacantí. Mazón ha presentat a Sara Navarro com “una profeta en la seua terra molt volguda i enyorada que ha triomfat per tot el panorama nacional i internacional i en la qual, a més, s’uneixen talent i generositat”. El president ha agraït a la dissenyadora “l’amor per la seua terra que hui es materialitza en el nostre Museu amb una col·lecció privada que no ha dubtat a compartir amb tota la societat alacantina”.
Per part seua, Julia Parra ha assenyalat que amb la nova col·lecció “volem que Alacant sone en els principals cercles culturals d’Espanya i fora del nostre país com un lloc de referència a tindre en compte; exemples hem donat amb propostes culturals de qualitat molt variades, d’un gran atractiu i amb un èxit de públic extraordinari”.
Sobre la nova mostra realitzada de la mà de Sara Navarro, la diputada s’ha mostrat convençuda que “és molt més que una exposició que posa el focus nacional i l’atenció ací, de nou a Alacant”. La titular de cultura ha felicitat també l’equip del MUBAG, amb Jorge Soler al capdavant, per “guanyar-se el respecte i la confiança dels grans, entre ells, i ho diem amb gran orgull, del Museu Nacional del Prado”.
Soler ha detallat que aquesta proposta és una oportunitat d’obertura a nous públics amb iniciatives artístiques singulars i contemporànies. “Amb Sara Navarro, el MUBAG obri en gran les seues portes al segle XX i XXI amb una bella i original posada en escena que enalteix, si cap encara més, la importància d’aquesta col·lecció que esperem que tinga tota la repercussió que mereix”, ha manifestat el director del Museu.
Sara Navarro ha assegurat que la mostra “és una aposta per Alacant, una província que entre tots hem de situar com una nova destinació turística cultural”. La dissenyadora ha revelat que el fil conductor de l’exposició gira entorn de la protagonista del relat del “Mag de Oz”, Dorothy, un concepte que ha desenvolupat la comissària, Begoña Martínez Detell, en un itinerari que comença des de l’accés al museu. La idea, inspirada en la trajectòria vital, “representa un viatge d’anada i volta on la protagonista, Dorothy, en la cerca del seu camí de tornada a casa, descobreix que només s’arriba al coneixement per mitjà de la confiança en una mateixa, la llibertat i el pensament crític”.
Begoña Deltell ha incidit en què es planteja un diàleg entre una selecció d’obres d’art de la col·lecció particular de Sara Navarro i els seus dissenys de calçat femení més representatius. En el relat, les sabates roges de Dorothy “són un símbol del camí a seguir i han inspirat el treball de Sara Navarro”, de la qual destaca el seu amor per la cultura i el seu defensa dels vincles entre el patrimoni artístic i industrial.
‘L’art com a inspiració’ reuneix fins al 25 de juny en el MUBAG destacades obres d’Antoni Tapies, Eduardo Chillida, Pablo Palazuelo, Jaume Plensa, Equip Crònica, Alfonso Albacete, Guinovart, Jannis Kounellis, Lucio Muñoz, Rafols Casamada, Yutaka Mori, Max Pam, Joan Miró, Alexanco, Hernández Pijuan, Nicola de María, Jus Juchtmans i Arnulf Rainer. També són presents peces d’Isabel Córdoba, Judith Egger, Estefanía Martín Serna, María Luisa Sanz, Antoni Llena, Cristina Otero, Alberto Datas, Alberto Grassi, Pedro Chillida, Ignacio Llamas, Ginés Sánchez Hevia, Alex Cano, Avelino Salas, Jordi Alcaráz, José Manuel Ballester, Linarejos Moreno, Pablo Genovés, Eduardo Nave, Dionisio González, Javier Calleja i Guillermo Peñalver. L’exposició es completa amb dues obres de Pamen Pereira i Fuencisla Francés.
Trajectòria de Sara Navarro
Sara Navarro pertany a una família d’artesans i industrials del calçat d’Elda. En 1979 va crear la seua pròpia marca, amb un disseny situat a l’avantguarda. Des de la fundació de la seua companyia, SarahWorld, ha rebut premis de rellevància entre els quals es troben el FEDEPE a la Dona Empresària de l’Any 2002 o la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles arts 2005. Entre els més recents, destaca l’Estrela de Plata de la Comunitat de Madrid (2014), Cirera d’Or de la Vall del Jerte (2014) o Cor solidari de la Fundació Tejerina (2014). És vicepresidenta de l’Associació Madrilenya de Dones Directives i Empresàries (AMMDE) i directora a la Comunitat Valenciana.
Navarro manté que l’itinerari, inspirat en la seua trajectòria vital, “representa un viatge d’anada i volta”.
Comentarios