«El llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina. Els Guerrers de Xi’an” ha complit el seu primer mes en el MARQ amb unes xifres que freguen les 28.300 visites, superant totes les expectatives.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha fet balanç d’aquestes primeres setmanes i ha expressat la seua satisfacció davant el gran acolliment que ha tingut dins i fora d’Espanya. “Comptar amb una exposició d’aquest calibre a Alacant ha situat a la nostra província en el focus de la cultura i del turisme a nivell mundial, a més de generar una atracció i un interés per part del públic que mereix la inversió realitzada i el retorn de la qual és ja més que evident”, ha manifestat Navarro.
La mostra romandrà en el MARQ durant deu mesos, a l’ésser aquest el termini de temps màxim permés per les autoritats del govern xinés perquè les peces romanguen fora del seu país. El conjunt dels Guerrers de Xi’an està declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat des de 1987 i la seua estada en el museu arqueològic alacantí és fruit d’anys de gestions i treball.
Navarro ha destacat, a més el vessant investigador d’una exposició “que ha permés als nostres equips d’arqueòlegs, restauradors i tècnics treballar al mateix nivell d’exigència i qualitat que els seus homòlegs dels museus xinesos, situant al MARQ en l’avantguarda de l’àmbit museístic internacional”.
Així mateix, ‘Els Guerrers de Xi’an’ ha sigut reconeguda com la principal proposta cultural de l’Any Dual España-Xina, que commemora el 50 aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre tots dos països. Una coincidència que, en paraules del diputat, “ha incrementat l’oferta cultural i turística d’Alacant a la vista de les dades del públic que visita la mostra”. De fet, entre el públic estranger destaca el procedent de Gran Bretanya, seguit per nòrdics, holandesos i nord-americans, i quant al visitant nacional la majoria ha vingut de la Comunitat de Madrid, la Comunitat Valenciana, Múrcia, Castella-la Manxa i Andalusia.
‘El llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina. Els guerrers de Xi´an’, fruit de la col·laboració amb l’Administració Estatal de Patrimoni Cultural de la Xina, l’Oficina Provincial de Béns Culturals de Shaanxi i el Centre per a la Promoció del Patrimoni Cultural de Shaanxi, inclou una selecció de 120 peces originals procedents de nou museus i institucions.