El frese de tortugues en les costes representa un repte de cara a la seua protecció, sobretot si els nius es troben en zones de gran afluència. En aquests casos, la Fundació Oceanogràfic planteja una sèrie de dispositius i protocols per a propiciar que el major nombre d’ous puga fer eclosió i les tortugues arriben a les aigües. Dénia ha acollit enguany per primera vegada un d’aquests ‘campaments tortuga’ a la platja d’Albarans. L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, l’edil de Transició Ecològica, Sandra Gertrudiz, i representants de la Conselleria de Medi Ambient, Oceanogràfic i les associacions i fundacions col·laboradores van visitar el divendres passat el dispositiu.

Gertrudix va definir el municipi com “una ciutat de la qual tothom parla” a nivell mediambiental per episodis com el pas de rorcuales, la protecció de la posidònia o els projectes d’investigació que el Oceanigràfic desenvolupa en ella. Puntualitza que el nou repte d’aquest estiu han sigut els quatre freses de tortuga. Des del Ajuntament s’ha perimetrado la zona i s’han reubicat els ous per a afavorir que les tortugues puguen nàixer en la mateixa platja en la qual es va fresar. L’edil ha comentat que l’elecció de les platges de la Costa Blanca està vinculada al canvi climàtic i l’augment de les temperatures.

Des de la Conselleria de Medi Ambient es va posar en marxa el protocol per a la protecció dels nius en col·laboració amb la Universitat de València i les organitzacions col·laboradores. En aquest procés es decideix si la platja és apta o no, si no és així, li’ls ous es traslladen a la platja protegida de la Punta en el Saler.

En la iniciativa han participat voluntariat de l’associació Xaloc, de la Fundació Baleària i l’Associació Cultural per a la Conservació del Medi marí Ucrante. Les persones voluntàries, organitzades en grups de quatre persones, s’encarregaran de custodiar els nius entre el 25 d’agost i el 15 de setembre en tres torns –demà, vesprada i nit-, a més de dur a terme labors de conscienciació entre les persones que s’acosten al dispositiu, com ha explicat Sergi Villalba, biòleg de l’associació Xaloc.

El projecte ha comptat amb un equip de voluntaris i voluntàries, un d’ells compte que es va assabentar del projecte i es va decidir a “conscienciar als banyistes” en un projecte que li permet “gaudir de Dénia i conéixer gent de totes les edats”. Ha comentat que les persones se sorprenen en descobrir els nius de tortugues, ja que desconeixen que les tortugues formen part de la biosfera del Mediterrani; en aquestes situacions, segons afirma, els panells informatius i el voluntariat informen sobre el funcionament del campament i l’ecosistema de la costa dianense.

Villalba ha explicat que és un esdeveniment “extraordinari”, però que es repetirà al llarg del temps, estiu rere estiu, ja que les tortugues trien ara les costes de Dénia per a fresar, ja que “de huit nius situats en la Comunitat Valenciana, quatre estan a Dénia”.

Naixement de les tortugues
Dels dos nius d’Albaranes, un va fer eclosió la passada nit i l’altre està previst que ho faça en poc menys de dues setmanes. Del niu fet eclosió, la totalitat de les tortugues ha nascut. 72 espècimens de tortuga caretta caretta –o tortuga babaua- naden ja en les aigües del Mediterrani. Tots dos nius han estat construïts per una mateixa tortuga, a la qual se li ha donat el nom de Diana.