El pròxim dimecres 22 de novembre, a les 19 hores, la Universitat d’Alacant (UA) rebrà una de les companyies teatrals més prestigioses del panorama teatral espanyol: la companyia sevillana Atalaya, que representarà al Paranimf de la UA la tragèdia de Shakespeare Ricardo III, el seu espectacle més guardonat, amb direcció de Ricardo Iniesta. Atalaya compleix 40 anys de trajectòria convertida en un referent en teatre d’investigació. (Entrada 5 euros)

Ricardo III és la història esgarrifosa d’un autèntic criminal, d’un psicòpata que, per a conquistar el poder, assassina –sense cap remordiment– els seus éssers més pròxims. L’obra dissecciona amb precisió extrema l’ambició, l’anhel de poder i com aquest anhel pot arribar a corrompre fins a l’última fibra de l’ànima. Shakespeare es va basar en una obra escrita per Tomas Moro sobre la història del rei Ricard III, en temps de la guerra civil anglesa o la Guerra de les Dues Roses, que va enfrontar les dues famílies més importants del regne: els Lancaster i els York, que lluitaven pel poder absolut del govern d’Anglaterra. Ricardo III va ser la primera tragèdia i un dels grans èxits de Shakespeare des de la seua estrena –juntament amb Hamlet i Romeu i Julieta–, que s’ha convertit en una de les seues obres més representades.

Ricardo III d’Atalaya es va estrenar l’abril del 2010 al Teatro Lope de Vega de Sevilla. A la tardor d’aquell mateix any el muntatge va rebre els Premis Escenaris de Sevilla a Millor Espectacle i a Millor Actor, Jerónimo Arenal. El tancament de la temporada 2010/11 li va portar el Premi a Millor Espectacle de la temporada en el Teatro Rojas de Toledo i una setmana més tard, van ser Jerónimo Arenal, com a millor actor, i Joaquín Galán, també actor de Atalaya, com a millor escenografia, els qui van triomfar en els premis del XXXII Festival Ciudad de Palencia.

Atalaya és una de les companyies espanyoles més prestigioses i referent del teatre d’investigació. Així ho ha subratllat la crítica i el jurat que li va concedir el Premi Nacional de Teatre 2008 «per la creació d’un espai original d’exhibició, producció, formació i reflexió teatral, resultat d’una llarga trajectòria professional». Avui dia és la companyia teatral més valorada pels barems de l’INAEM del Ministeri de Cultura. Al llarg dels seus 40 anys d’existència i 2.500 representacions, Atalaya ha recorregut més de 600 teatres de 50 països del món en els sis continents i la totalitat de les províncies espanyoles. Amb les seues 25 produccions, ha participat en quasi 200 festivals internacionals i ha obtingut 60 premis, 5 d’aquests internacionals.