La primera edició de la Festa del “Girajaquetes” va collir un notable èxit entre les 600 persones assistents a la representació que va tindre lloc al pati del col·legi públic Antonio Machado de Torrellano entre estrictes mesures de seguretat i controls per la pandèmia, i que ha comptat amb la participació en l’obra de l’alcalde d’Elx, Carlos González, precisament en el paper d’alcalde.
Aquesta representació s’ha organitzat per a reviure el fet històric de la concessió del Comtat de Torrellano a Juan Vaillo de Plans en 1716 a conseqüència de la seua participació en la Guerra de Successió, un conflicte internacional que es va deslligar en 1701 i que va concloure amb la signatura del Tractat de Utrech en 1713 i la causa fonamental del qual va ser la mort sense descendència de Carles II d’Espanya, l’últim representant de la Casa dels Habsburg i la posterior entronització de la Casa de Borbó a Espanya. Així mateix, va ser una guerra civil que va enfrontar a borbònics, amb el suport de la Corona de Castella, i a austracistas, majoritaris en la Corona d’Aragó.
En aquest context històric es desenvolupa l’obra, que ha comptat amb la participació de 150 homes i dones de la pedania il·licitana, els qui van arrancar nombroses ovacions del públic assistent durant l’escenificació de les vicissituds per les quals Juan Vaillo, que va fer costat al bàndol perdedor, va aconseguir que el seu títol de comte fóra respectat pels borbones, els guanyadors de la contesa.
Aquesta obra ha sigut impulsada per la “Associació Cultural La Cuina de l’Infern” amb l’estreta col·laboració de la comissió de Festes de Torrellano, Ajuntament d’Elx, Generalitat Valenciana i diferents entitats de la pedania, que han pretés fer arribar a tots els habitants de la població una activitat que es porta realitzant des de fa cinc anys en el col·legi públic Antonio Machado amb el seu director, Sergio Cortés, com a “alma mater”.
Entre el públic assistent han estat la regidora de Festes, Mariola Galiana, qui espera que en el futur aquesta obra es puga consolidar com una activitat històric-festera de la pedania, i altres membres de la Corporació Municipal.
L’alcalde il·licità, la participació del qual en l’obra va ser revelada al final de l’acte pel presentador, després de felicitar els actors i actrius i a “La Cuina de l’Infern”, ha assenyalat que “darrere d’aquesta hora de representació hi ha moltes hores de treball, d’esforç i d’il·lusió. Recorde el dia que Sergio va vindre a exposar-nos el projecte per a fer-lo amb els xiquets en el col·legi. Va collir un gran èxit i de seguida em va dir que havíem de fer-ho per a tots els veïns i veïnes de Torrellano. Sergio ens va embolicar i no sols li donem suport sinó que he acabat ací. Ho hem passat molt bé. Espere que haja sigut una estona divertida, que haja servit per a tindre una perspectiva històrica del paper del comte de Torrellano i que aquest somni fet realitat es convertisca en un element de les festes”.