El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) acollirà el III Seminari Internacional Teatre i Història: «Dona, història i mite en el teatre mexicà», els dies 10, 11 i 12 de maig. Organitzat per la UA, a través del projecte R+D CORPYCEM, l’UNAM, i la UAM-Azcapotzalco, dedicarà una part important de les sessions a la producció teatral d’autores mexicanes que aborden mites prehispànics.

La sessió inaugural tindrà lloc dimarts que ve, 10 de maig, a les 15.45 hores, a càrrec de Rosa María Martínez Espinosa, vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament; José María Ferri, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, i Beatriz Aracil Varón i Mónica Ruiz Bañuls, codirectores del seminari. El programa inclou una dotzena de conferències i tres xarrades diàleg, amb les dramaturgues Tania del Castillo, Silvia Peláez i Conchi León.

El seminari s’impartirà en modalitat presencial amb un aforament limitat, i totes les sessions es retransmetran també en directe a través del Servei de Videostreaming UA.

Projecte d’Investigació «Construcció/reconstrucció del món precolombí i colonial en l’escriptura de dones a Mèxic (segles XIX-XXI)» (CORPYCEM)

L’objectiu principal d’aquest projecte és indagar en una línia d’investigació concreta, com és la de recuperacions del passat indígena i colonial com a referent simbòlic i argumental, però des de l’escriptura de dones, des del punt de vista històric i de gènere. Aquesta línia d’investigació, i amb aquesta especificitat, a penes ha sigut tractada en els estudis sobre aquesta temàtica, però els investigadors consideren que és imprescindible per a la reflexió entorn del problema identitari en la literatura contemporània hispanoamericana.

La investigació se centra en el context mexicà amb la finalitat de traçar un recorregut exhaustiu per les autores i les obres que constituiran el corpus de treball. Un corpus que se centra també en la localització de textos poc coneguts, o oblidats, tant d’autores mexicanes com d’altres latituds que escriuen a Mèxic des del segle XIX.

La diversitat del corpus que s’analitza, s’estudia i es cataloga en aquest projecte exigeix una delimitació de fonts com a punt de partida metodològic. Per a fer-ho, distribueixen aquestes fonts no sols des d’un punt de vista cronològic (que marca el context sociocultural en el qual s’inscriuen els textos), sinó també des d’un punt de vista genèric: poesia, narrativa, teatre i assaig.

L’equip d’investigació està constituït per professors i professores, tant de la UA com d’altres universitats espanyoles, especialistes en la matèria, i es complementa amb la participació de col·laboradors d’universitats europees i americanes, amb un espai especial per els investigadors mexicans experts en l’objecte d’estudi.

Investigadors integrants del grup d’investigació

Investigadores principals: Carmen Alemany i Beatriz Aracil (UA)

Membres de l’equip d’investigació: José María Ferri; Remedios Mataix; José Carlos Rovira i Eva Valero (UA); F. José López Alfonso (Universitat de València); Joaquín Roses (Universitat de Còrdova).