Ajornada al març a causa del confinament, torna la Companyia Lírica Amadeo Vives amb aquesta coneguda sarsuela còmica, sota la direcció musical de José Antonio Irastorza i amb la participació musical de l’Orquestra Simfònica del Teatre Chapí. La cita: dissabte 28 de novembre a les 19’30 h.

Aquesta nova producció de la Companyia Lírica Amadeo Vives que s’estrenarà en el Teatre Chapí de Villena, és una versió moderna però respectuosa amb la sarsuela original. Es manté en línies generals el llibret, incorporant a la posada en escena una escenografia amb elements audiovisuals que interactuen amb l’argument. A manera de pròleg, es projecta un breu documental contextualitzant l’entorn històric en el qual es desenvolupa Gegants i Capgrossos i el significat que la Guerra de Cuba va tindre per al nostre país.

En Gigantes y Cabezudos la dansa ocupa un lloc destacat. Aquest valor s’ha volgut potenciar a través de la col·laboració de la Companyia Antonio Márquez, que participa en les jotes que conté la sarsuela. En el repartiment, dos cantants protagonistes d’excepció: la soprano Hévila Cardeña en el paper de Pilar i el tenor Gonzalo Terán com Jesús, al costat d’ells actors i cantants com, Rafael Álvarez de Lluna, Alejandro Rull, Karmelo Peña, Jesús Ortega, María Jesús Sevilla o Carmen Terán entre altres.

GIGANTES Y CABEZUDOS, la sarsuela.

Després de la pèrdua de les últimes colònies espanyoles després de la Guerra de Cuba, el denominat Desastre del 98 va desembocar en el descoratjament general i en una visió molt crítica i de rebuig social cap a la política al nostre país. El teatre musical espanyol no podia ser alié a aquests fets i només quatre mesos després, el 29 de novembre de 1898 va tindre lloc l’estrena de la sarsuela Gegants i Capgrossos amb música de Manuel Fernández Caballero i llibret de Miguel Echegaray, que va resultar tot un èxit.

Gegants i Capgrossos té grans moments musicals com les seues jotes: “Grans per als revessos, lluitant tossuts i rudes, som els aragonesos, gegants i capgrossos”, o “Si les dones manaren en comptes de manar els homes, serien basses d’oli els pobles i les nacions”, o la romança de Pilar: “Per què Déu meu no sé llegir?”; a més en aquesta sarsuela trobem tendresa, humor, costumisme, dansa, i sobretot una música que des de fa més de 120 anys, roman en la memòria col·lectiva del públic.

Amb aquesta representació el Teatre Chapí vol retre homenatge al recentment mort director, actor i cantant de sarsuela, el villenense Romualdo Moreno Torres.

GIGANTES Y CABEZUDOS de Manuel Fernández Caballero.

Llibret de Miguel Echegaray.

Sarsuela còmica en un acte i tres quadres.

Dissabte 28 de novembre 2020. 19’30 h.