La Unió d’Escriptors de Romania (USR) es trobarà a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4), el pròxim dilluns 30 de setembre a les 19 hores, amb motiu del seu habitual «Torneig de Poesia». Una vintena d’escriptors romanesos participaran en aquesta trobada gràcies a la coordinació de la professora de la UA Catalina Iliescu. L’acte consistirà en un diàleg lliure sobre el paper de la literatura, les llengües i la traducció en la configuració mundial actual en la qual el fenomen migratori té un paper estel·lar, seguit d’una lectura de poemes en romanès.

Així mateix, com afirma Iliescu, «aquesta alta representació de les lletres romaneses té prevista la seua participació en altres actes acadèmics i trobades literàries amb la finalitat d’acostar la seua creació poètica més recent a la comunitat acadèmica i a la societat alacantina, posar en valor el treball dels traductors literaris i fomentar un millor coneixement d’una literatura sòlida, relativament desconeguda a Espanya».

El dijous 3 d’octubre a les 12 hores, a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, els escriptors romanesos participaran en una taula redona amb alumnes i professors moderada per l’escriptor Varujan Vosganian, vicepresident d’USR i diputat en el parlament de Romania, seguida d’un taller de traducció poètica en el qual els futurs traductors treballaran en equip, interactuaran amb els autors i recitaran les seues versions finals.

A la vesprada, a les 17 hores, en el mateix lloc, tindrà lloc un diàleg entre poetes romanesos i alacantins moderat per l’escriptor Manuel Rico, president d’ACE. Després d’un breu col·loqui, els Vasile Igna, Ion Pop, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu, Pilar Blanco, Antonio Gracia i José Luis Vidal, llegiran els seus versos. Aquestes trobades serviran per a diversificar col·laboracions ja existents i estrènyer llaços entre la UA i la USR amb vista a intercanvis, estades creatives, traduccions literàries i altres activitats que enfortisquen el coneixement mutu de dues cultures que tenen molt en comú.