La relació entre ciència i humanitats sempre s’ha mostrat especialment fecunda. Poesia científica és una publicació especial. Editada pel Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant de manera excepcional, perquè no edita llibres de creació, en aquesta obra, els autors, Emili Rodríguez-Bernabeu i José Antonio Buil Aína, s’endinsen en l’espai creatiu de la poesia científica des de la seua experiència tant en l’àrea de la medicina com en la poesia, en què tots dos compten amb una producció més que estimable.
Buil és metge especialista en medicina preventiva i salut pública, doctor en Medicina per la Universitat Miguel Hernández i desenvolupa la seua activitat professional a la Conselleria de Sanitat a Alacant. Rodríguez-Bernabeu és especialista en cardiologia i pneumologia i ha ocupat el càrrec de cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Cardiovascular de Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí).
Els poemes que componen aquesta obra basculen sobre les premisses fonamentals de pensar la ciència i sentir la ciència. Els poemes estan escrits i traduïts en dos idiomes, català i castellà, i suposen un petit desafiament en el terreny de la interdisciplinarietat.
Els poemes parlen de la Grècia clàssica, com Aristarc de Samos, Euclides o Plató, de líders i precursors de la revolució científica i de la concepció moderna de l’Univers, com Copèrnic o Giordano Bruno, dels aguts observadors dels segles XVII i XVIII, com Lineé o Van Leewenhoe; però també tracten del món i dels conceptes de la física i de l’astrofísica, que són inspiradors de gran part de la col·lecció de poemes: la física de partícules, el Big Bang o la cristal·lografia en són alguns exemples.
Amb pròleg de Rosa Ballester Añón, catedràtica d’Història de la Medicina i de la Ciència de la Universitat Miguel Hernández, es va presentar el divendres 26 d’octubre en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant. Amparo Navarro Faure, vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA; Hermann Schwarz Chavari, vicepresident Primer del Col·legi de Metges d’Alacant; Rosa Ballester, catedràtica d’Història de la Medicina i autora del pròleg, i els autors Emili Rodríguez-Bernabeu i José Antonio Buil Aína, van intervenir en la presentació.
Comentarios