La Seu Universitària d’Elda ha presentat el seu programa de Cursos d’Estiu de la Universitat d’Alacant, uns cursos que enguany compleixen 20 anys del seu inici sota la marca Rafael Altarmira i 10 anys en les Seus Universitàries.

La presentació ha comptat amb les intervencions de la directora del Secretariat d’Extensió Universitària de la UA, Larissa Timofeeva, el regidor de Relació amb les Universitats, Estimat Navalón, i la directora de la Seu, Rosario Navalón.

La Seu d’Elda impartirà tres cursos d’estiu: ‘Dona i esport’, ‘Escriptura creativa’ i ‘Formació en lliga de debat’, tal com ha detallat la directora de la Seu. Rosario Navalón ha declarat que «aquest complicat i difícil any acadèmic acabarà, per a l’alegria de totes i tots, amb diverses accions formatives totalment presencials. En totes elles la Seu Universitària compta amb la col·laboració del CEFIRE d’Elda, amb el qual es manté una estreta relació de cooperació i mutu suport, que permet oferir formacions de gran interés i excel·lent nivell al professorat d’Elda i dels pobles veïns».

Larissa Timofeeva ha destacat en la seua intervenció que «amb aquesta edició es compleixen 10 anys de l’inici dels Cursos d’Estiu sota la marca Rafael Altamira en les seus universitàries de la UA. L’esperit d’extensió universitària consisteix a acostar el coneixement a la societat; i els 16 cursos d’aquest 2021 impulsats per les seus representen aqueix encaix entre la labor universitària i la demanda formativa dels municipis».

Per aquest motiu, Timofeeva ha agraït la «generositat i implicació de la directora de la Seu i de l’Ajuntament d’Elda, pel seu esforç per a oferir aquests tres cursos de gran interés i totalment presencials».

Per part seua, el regidor Amado Navalón ha comentat que per a l’Ajuntament d’Elda “és un orgull poder contribuir al desenvolupament de la societat a través de la divulgació i la formació de la mà de la Seu Universitària.

L’edil ha destacat que des de la Seu s’intenta treballar sempre sobre qüestions transversals relacionades amb els valors cívics. De fet, s’ha fet des del primer curs d’estiu en 2016, que sota el títol ESO en Femení, es va dedicar a la creació de materials per a l’ESO, des d’una perspectiva de gènere per a treballar en secundària, també de la mà del CEFIRE. Aquest compromís i servei al territori a la comunitat educativa del Vinalopó, que veiem també els cursos d’aquest curs 2020-2021, és una constate que es desitja mantindre en el futur.

Enguany, dos dels cursos proposats comptaran amb reconeixement acadèmic de la Universitat d’Alacant amb crèdits ECTS per a les persones inscrites i també amb certificació al personal docent que assistisca per part del CEFIRE. Totes les accions formatives tindran lloc en el Museu del Calçat i es duran a terme respectant les mesures COVID-19 que encara continuen vigents.

El programa va donar principi el dimecres 23 de juny amb el TALLER DE FORMACIÓ EN LLIGA DE DEBAT. Aquesta proposta té com a objectiu posar en marxa un grup de debat en els centres de secundària d’Elda, potser germen per a una futura Lliga de debat de la ciutat. Dirigida a professorat de secundària i batxillerat, el taller tindrà lloc els dies 23, 28 i 29 de juny en horari de demà i compta amb el suport del Cefire d’Elda. Més informació: http://bit.ly/ligadebateelda

La següent proposta arribarà el 30 de juny amb el curs DONA EN ESPORT que aborda un tema transversal i de màxim valor per a la societat en general. Fomentar la visibilitat i igualtat d’oportunitats de la dona és una tasca necessària que ha de ser constant i que, malgrat els avanços aconseguits, continua sent d’absoluta vigència.

En el camp de l’esport és on es fa més evident la diferència entre sexes i les dificultats socials i culturals que encara imperen en el nostre entorn. En aquest context, és primordial conéixer com estan treballant les principals institucions esportives sobre la qüestió, des del COE a Federacions esportives, passant per fundacions i clubs professionals. Però també resulta important saber com s’està treballant en la creació de xicotets equips, en la sensibilització i formació de docents i entrenadors universitaris i com s’adapta l’escola a les necessitats de promoció i desenvolupament de l’esport femení.

El curs se celebrarà els dies 30 de juny, 1 i 2 de juliol, dirigit a professorat en actiu, de primària i secundària (inscripció i certificació a través de CEFIRE). Estudiants de les titulacions relacionades amb l’educació i l’esport, persones interessades en aquesta temàtica que puguen procedir del camp de l’esport en tots els àmbits: clubs, associacions o de l’animació sociocultural i al públic en general que se senta atret per l’educació en valors a través de l’esport i l’activitat física.

S’oferirà amb un preu simbòlic de 20€ per al reconeixement de 1,6 ECTS i serà gratuït per al professorat inscrit en CEFIRE (amb destinació en centres educatius no universitaris i en borsa de treball de la Comunitat Valenciana). Per a més informació: http://bit.ly/mujerdeporteelda

El curs pràctic de ESCRIPTURA CREATIVA tancarà el programa de Cursos d’Estiu d’enguany, un curs que s’impartirà del 12 al 16 de juliol, d’acord amb la llei educativa i relacionat amb el foment de la creativitat docent. Carles Cortés i Gemma Pascual, autor i autora de prolífica carrera literària, seran els encarregats d’impartir aquesta formació intensiva en la qual compartiran materials i models literaris amb la finalitat que les persones assistents siguen capaços d’acabar el curs amb una xicoteta narració elaborada. Les dues llengües oficials, castellà i valencià, seran presents en el curs, tant en els materials que es faciliten, com en l’idioma dels textos de creació dels alumnes.

Es tracta d’un curs introductori a les tècniques d’escriptura creativa, centrades en la narrativa de ficció, encara que obertes a qualsevol tipus de textos en prosa. Es revisaran els trets essencials que configuren els relats, a partir d’exemples altres autors, per a portar a la pràctica la seua redacció.

El curs, de 20 hores i 2 ECTS, s’impartirà del 12 al 16 de juliol en horari de demà. Està dirigit a persones interessades a iniciar-se en els processos de redacció creativa en prosa i que tinguen afició per la lectura. El preu de matricula també és simbòlic, de 20€ i gratuït per al professorat CEFIRE. Més informació en: http://bit.ly/escrituracreativaelda