La Seu Universitària de Petrer i l’ajuntament de la localitat han programat una àmplia proposta d’activitats per a commemorar el 80 Aniversari del Final de la Guerra Civil Espanyola i la pròxima declaració de la finca El Poblet com a Bé d’Interès Cultural. Petrer es convertirà en “Un territori per al final d’una guerra. 1939-2019”, títol que engloba un conjunt d’activitats que es desenvoluparan els pròxims mesos amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana. El programa inclou un congrés, un curs, conferències, una exposició, un concert, presentacions de llibres, rutes culturals i l’enregistrament del programa Ser Historia de la Cadena Ser, entre altres activitats.
El divendres, 1 de març, va tindre lloc la inauguració de l’exposició «Aeròdroms valencians de la Guerra Civil» al Centre Cultural de Petrer a les 19.30 hores. La mostra estarà oberta al públic fins al 17 de març i ha sigut cedida per la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València. L’endemà, el dissabte 2 de març, també al Centre Cultural, a les 19 hores, Ángel Bahamonde Magro, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Carlos III, impartirà la conferencia «Anatomía y consecuencias de un golpe de estado: marzo 1939», una conferència que introdueix una altra de les activitats programades: el curs de la UA 80 Anys del Final de la Guerra Civil: «Viure i morir en la derrota». El curs, dirigit pel professor de la UA Pedro Payá, també director de la Seu Universitària de Petrer, s’inaugura divendres, 8 de març, i es prolongarà fins al 26 d’abril, amb sis conferències, a les instal·lacions del Forn Cultural i el Centre Cultural.
Així mateix, la Cadena SER enregistrarà el programa SER Historia el 6 de març a les 19 hores al Centre Cultural. Un espai que girarà entorn de la commemoració d’aquest vuitantè aniversari del final de la Guerra Civil i en el qual es farà referència a El Poblet i a la memòria d’aquest període existent a la comarca. En aquest sentit, s’ha preparat també una ruta cultural pel centre històric de Petrer per a diumenge, 10 de març, a les 11 hores, en què s’explicarà a tots els assistents els vestigis que encara resten d’aquest període.
La música també té cabuda en el programa amb el concert Talent i modernitat: músics espanyols a l’exili, el dissabte 9 de març a les 18.30 hores, al Centre cultural. S’interpretaran temes de compositors com Julián Bautista, Òscar Esplà, Jesús Bal, Robert Gerhard i Manuel de Falla, interpretats per María Eugenia Palomares (piano), Mari Carmen Ballester (violí), Antonio Ballester (violoncel), María Isabel Díaz (oboè), Rafael Rico (flauta) i Francisco José Fernández (clarinet).
El mes d’abril, en data encara per concretar, es presentarà el llibre Retaguardia (llibre de fotografies de la comarca del Vinalopó Alt i Mitjà sobre els vestigis de la Guerra Civil que queden als nuclis urbans i rurals de les poblacions. Realitzat pel fotògraf Francisco González San Agustín i l’historiador Boni Navarro Poveda); i al maig, la publicació La 30 Brigada Mixta. Elda y Petrer en el frente de Guadarrama (1936-1938) de Miguel Ángel Guill Ortega i Boni Navarro Poveda.
Finalment, se celebrarà el congrés La Guerra Civil a les Comarques del Vinalopó: «Història, memòria i patrimoni», els dies 10,11 i 12 de maig. Al final de la Guerra Civil, les comarques del Vinalopó i especialment les localitats de Petrer, Elda, Monòver i Asp, van tenir un protagonisme singular com a conseqüència del trasllat de la seu del govern republicà a la finca El Poblet. El congrés pretén fer conèixer i debatre les últimes aportacions al coneixement de la Guerra Civil i les conseqüències que va tenir al Vinalopó, així com posar en valor el ric patrimoni que les localitats de la comarca aporten a l’estudi del final de la Guerra Civil i les possibilitats que presenten per al desenvolupament del turisme cultural, amb especial rellevància de la finca El Poblet, darrera seu del govern. El termini per a presentar comunicacions al congrés estarà obert fins al 31 de març.
Comentarios