Ja està en les llibreries de tota Espanya el nou Premi Azorín de Novel·la 2019, una història policíaca protagonitzada per la inspectora Claudia Carreras i ambientada a la ciutat de València. L’economista i catedràtic valencià Joaquín Camps es va alçar el mes de març passat amb els 45.000 euros d’aquest guardó de la Diputació d’Alacant i Editorial Planeta després de convéncer al jurat amb la seua obra ‘La silueta del olvido’, un treball que va concitar la unanimitat de tots els membres per l’habilitat de l’autor per a descriure sentiments i donar profunditat als personatges.

El vicepresident i diputat de Cultura i Educació, Cèsar August Asencio, ha presidit aquest matí a Madrid, a l’Hotel Intercontinental, la presentació de l’edició de l’obra, un acte en el qual la guanyadora de l’edició anterior Nuria Gago ha realitzat la introducció i ha destacat que “és un thriller amb tants girs i sorpreses que el lector haurà de realitzar aqueix viatge per a descobrir-los. M’ha apassionat veure que eren personatges imperfectes, amb pors que amagar i que es protegeixen darrere de diverses cuirasses amb fissures”.

En la seua intervenció, Cèsar August ha fet un repàs per l’origen del Premi Azorín fins a arribar a l’any 1994 en què es va iniciar la relació amb Planeta, amb qui la institució provincial porta 26 anys de col·laboració.

“Enguany la convocatòria del premi ha sigut renyida perquè al llarg d’aquestes edicions el nombre d’obres presentades ha anat in crescendo fins a aconseguir en 2019 les 215, la qual cosa prova la puixança del mateix quant a expectatives per a autors de molts països d’Amèrica i Europa”, ha concretat.

‘La silueta del olvido’ és un thriller psicològic, armat a través d’un relat intrigant i d’una prosa lleugera que, segons transcorre la lectura, es converteix en addictiu i on tot es resol de manera òptima, malgrat les contradiccions, febleses i anhels dels protagonistes de la història. L’autor es va presentar al Premi Azorín d’enguany sota el pseudònim de Víctor Palmer, amb ‘Recordant oblidar’.

Segons Camps, “alguns personatges tenen trets esperpèntics però intent reflectir la realitat i les persones com són. Hi ha un moment en el llibre que la inspectora Claudia té el repte de presentar-se vulnerable cap a un personatge i al principi no l’aconsegueix”, al que ha afegit que “hi ha persones que basen les seues relacions personals en l’ocultació de les seues pors, la qual cosa és un suïcidi perquè això dura poc temps”.

Així mateix, l’autor ha concretat que “una novel·la han d’entretindre però no és suficient. Ha de fer reflexionar sobre problemes personals i també socials”. En aquest punt ha explicat que “el que més em costa és crear la trama i en això el meu procés sempre és el mateix. Un dia m’arriba una idea germinal de l’argument, la deixe sedimentar i després em sent dos o tres mesos a comptar la trama amb molt de detall. Aqueixa és la part més dura i li done voltes a les coses perquè tot encaixe molt bé. Després em sent a escriure i a crear els personatges que és la part més plaent i creativa”.

Ara, el flamant guanyador defensa aquesta trepidant història amb potents i atractius personatges, protagonitzada per dues dones les vides de les quals s’entrellacen i en la qual destaca l’humor negre durant les quasi 500 pàgines de l’obra.

Editorial Planeta va publicar en 2015 la seua primera novel·la, un altre thriller d’intriga que, sota el títol ‘L’última confidència de l’escriptor Hugo Mendoza’, es va convertir en un best seller. Joaquín Camps és catedràtic en la Universitat de València, ciutat en la qual resideix, però té un fort arrelament familiar a la província d’Alacant, concretament a La Vall de Gallinera. Té a la seua esquena diversos treballs científics sobre el comportament humà en les organitzacions, camp en el qual ha centrat bona part de les seues investigacions i docència.

Enguany han concorregut al Premi Azorín un total de 215 obres, 58 originals més que l’anterior (amb 157 exemplars), de les quals 173 procedien d’Espanya, vint-i-quatre d’elles alacantines. D’Amèrica del Sud van arribar 17 còpies, mentre que les d’Amèrica del Nord van aconseguir les nou. Dos exemplars tenien el seu origen a Europa i 14 no concretaven la seua procedència.

El jurat de la present edició ha estat compost pel diputat de Cultura i Educació, que ha exercit com a president d’aquest, així com pels escriptors Juan Eslava Galán, Nativel Preuat, Reyes Calderón i Rafael Poveda, a més del catedràtic en Literatura i crític literari, Jaime Mas, i la directora d’Editorial Planeta, Belén López Celada. La secretària general de la Diputació d’Alacant, Amparo Koninckx Frasquet, ha actuat com a secretària.