La campanya de l’Ajuntament de Mutxamel per a donar suport a aquesta varietat autòctona inclou la IV Fira de la Tomaca i un certamen de Tapes amb Tomaca Mutxamel
Del bancal a la cistella de la compra. De la tomaquera al lineal de venda de les grans superfícies i els xicotets venedors que durant els pròxims mesos oferiran ‘Tomaca Mutxamel’. Amb el mes de juliol arranca la temporada de collita i consum de la ‘Tomaca Mutxamel’, la benvolguda varietat autòctona, de gran qualitat, recuperada fa uns anys per la UMH després d’estar a punt de desaparéixer, i que fa uns mesos va rebre el distintiu de marca de qualitat de la Comunitat Valenciana.
Amb aquest prestigiós segell de qualitat CV, concedit per la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Mutxamel llança de nou la campanya de suport a la ‘Tomaca Mutxamel’, en la qual participen l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Tomaca Mutxamel, i dues de les principals cadenes de distribució alimentària, Alcampo i Carrefour. La presentació de la campanya 2022 ha tingut lloc aquest matí en una explotació agrícola, en l’inici de la cadena productiva d’aquesta menja, on s’ha realitzat la “primera cort” del qual és considerat com un de les millors tomaques d’Espanya, amb sabor a vertadera tomaca.
A l’acte de presentació han acudit l’alcalde de Mutxamel, Sebastián Cañadas; la regidora d’Agricultura, Lara Llorca; el president de l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Tomaca Mutxamel, Paco Vidal; i Juan Pedro Morales, agricultor de Mutxamel, propietari de l’explotació on s’ha realitzat l’acte. També han sigut presents representants de Alcampo i Carrefour, les dues grans superfícies on, des d’aquesta setmana, es comercialitzarà la Tomaca Mutxamel. Per part de Alcampo han acudit Ángel Cervantes (director Alcampo Alacant), Regina Fernández (directora Alcampo Vistahermosa), Pedro Espejo (responsable de Mercat Alcampo Vistahermosa) i Gorka Cárdenas (responsable de Mercat Alcampo Alacant). Per per part de Carrefour, Fernando Ruiz (director Carrefour Gran Via), Víctor Peris (director Carrefour Sant Joan), Alexandra Riera (responsable de Projectes de Fruites i Verdures), Ramón Pastor (cap de Secció Fruites i Verdures Carrefour Sant Joan) i Salvador Hernández (responsable Productes Frescos Local-Regional Llevant).
Per a l’alcalde de Mutxamel, Sebastián Cañadas, “ja s’ha superat el primer escaló en aconseguir la marca de qualitat CV, i ara volem arribar a més, com és la Denominació d’Origen Protegida, amb el seu Consell Regulador, alguna cosa que ens costarà algun any més, però anem continuar treballant amb aqueix objectiu”. Cañadas, que al seu torn és diputat provincial de Desenvolupament Econòmic i Sectors Productius, ha recordat que Mutxamel aposta per aquesta tomaca, en fires locals i nacionals com la Fruit Attraction. La Tomaca Mutxamel ja es considera una “una joia del Mediterrani”, igual que el Raïm del Vinalopó, el Nispro de Callosa, la Granada Mollar d’Elx, la Cirera de Muntanya, la Carxofa del Baix Segura, el Dàtil d’Elx, la Bacora d’Albatera i la Nyora de Guardamar, “tots productes agrícoles de la província d’Alacant que posem en valor de manera permanent”, ha afegit Sebastián Cañadas.
Per part seua, la regidora d’Agricultura, Lara Llorca ha explicat en la seua intervenció que s’ha volgut llançar la campanya 2022 de la Tomaca Mutxamel “des del camp per a visibilitzar el treball dels nostres agricultors, perquè el destinatari final del producte, els consumidors, puguen veure que aquest fruit va del camp a la taula. Un producte que s’acarona amb cura, al qual es dediquen hores i hores de treball, molt necessàries per a aconseguir la qualitat que ens dona la Tomaca Mutxamel”. L’edil ha assenyalat que l’Ajuntament de Mutxamel manté la seua aposta “pel consum de productes locals i de proximitat”, una postura que, al seu torn, és una manera de lluitar contra el canvi climàtic ja que “el desenvolupament de cultius contribueix a captar CO₂ de la atmosfera i estem reduint les emissions derivades del transport. I a més -prossegueix Lara Llorca-, contribuímos a generar ocupació en el municipi, en impulsar la renovació generacional dels agricultors, amb mesures de suport a nous emprenedors i a les explotacions agrícoles”.
Per al president de l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Tomaca Mutxamel, Paco Vidal, ja s’ha aconseguit regular quina tomaca pot ser qualificat com a ‘Tomaca Mutxamel’ i en un parell d’anys es tractarà d’aconseguir la Denominació d’Origen. Mentrestant, Vidal ha explicat que “els supermercats han establit contractes ‘ad hoc’ perquè producció d’agricultor es destine directament a aqueix supermercat de manera exclusiva. D’aqueixa forma es garanteix la venda i la rendibilitat per a l’agricultor”, ha assegurat Vidal. Ja hi ha quatre agricultors que han plantat per als quatre supermercats i hi ha un cinqué agricultor que ha garantit la producció a partir d’octubre, perquè hi haja collita de Tomaca Mutxamel fins a febrer de 2023.
Fira i Tapes amb Tomaca Mutxamel
Dins de les iniciatives que desenvolupa l’Ajuntament de Mutxamel en favor del seu producte autòcton, la setmana vinent, els dies 15 i 16 de juliol tindrà lloc la IV Fira de la Tomaca Mutxamel. Enguany serà en horari de vesprada, de 18.00 a 23:00h, en el Passeig de la Constitució. Durant aquests dos dies s’oferirà una mostra dels productes locals, amb degustacions i activitats infantils, entre altres accions.
Com a novetat, enguany la Regidoria d’Agricultura juntament amb la Regidoria de Turisme ha posat en marxa la primera edició de Tapes amb Tomaca Mutxamel. La setmana vinent, és a dir, del dilluns 11 al diumenge 17 de juliol, en sis restaurants de Mutxamel, el públic podrà assaborir creacions gastronòmiques amb la tomaca d’ingredient estrela. Els sis establiments participants són Rinconet, Candy, Cerveseria Mutxamel, Els Tapes de la Iaia, La Llàgrima i la Pizzeria Bella Bona (Bonalba).
Comentarios