Investigadors de la Universitat d’Alacant estan desenvolupant una eina basada en Intel·ligència Artificial (IA) de transcripció de partitures medievals i ho estan fent dins del projecte europeu REPERTORIUM (Researching and Encouraging the Promulgation of European Repertory through Technologies Operating on Records Interrelated Utilising Machines), l’objectiu del qual és preservar el patrimoni musical europeu i crear tecnologies de processament de so d’última generació, inclòs àudio immersiu llest per al metavers.

Jorge Calvo, professor del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics, dirigeix l’equip de la UA responsable de la creació d’un OMR (Reconeixement Òptic de Música, en les sigles en anglès) que retornarà a la vida més de 4.000 peces de cant gregorià, que no han vist la llum durant més de 1.000 anys. En total es treballarà amb 400.000 imatges de manuscrits antics.

L’OMR permet extraure la informació dels manuscrits digitalitzats, com la melodia, lletra, tipus de ritu litúrgic o posició en el cicle litúrgic. En el context de REPERTORIUM és un gran repte científic pel fet que la IA no només ha d’entendre els símbols de la notació musical, sinó també reconèixer el text de les obres i interpretar de manera automàtica com ha de ser cantat. Una vegada l’ordinador és capaç de processar imatges de partitures i comprendre-les, es pot transcriure el contingut de les obres d’una manera eficient i precisa a un format de partitura digital, i permetre després aplicar-hi tot tipus de tecnologies digitals per a dur a terme els objectius del projecte.

El projecte va començar la marxa el mes de gener passat i es desenvoluparà durant tres anys. REPERTORIUM està format per un consorci els membres del qual provenen de vuit països i està coordinat per l’Escola Politècnica Superior de Linares de la Universitat de Jaén. Entre els socis, a més, es troben la Universitat d’Oxford, l’Institut Complutense de Ciències Musicals, l’Associació Hispana per a l’Estudi del Cant Gregorià, la Universitat Politècnica de Milà, la Universitat de Tampere, l’empresa de màrqueting creatiu VIST.CO d’Hamburg, el desenvolupador Spork Digital del Regne Unit, l’Associació Francesa Musicologie Médiévale, l’Orquestra Filharmònica Nacional de Lituània i el desenvolupador de tecnologia cultural Odratek.

El Departament de Llenguatge i Sistemes Informàtics de la Universitat d’Alacant compta amb els millors experts en Reconeixement Òptic de Música del món. «Som els líders mundials en OMR», segura el professor Calvo, qui conta que un dels reptes d’aquest projecte és que al mateix temps es va aplicar OCR (Reconeixement Òptic de Caràcters) de manera que es transcriurà el text i les notes amb la finalitat d’establir la relació entre els dos. Els cants catalogats seran publicats en biblioteques digitals per a difondre aquest contingut, fins ara accessible només a un reduït nombre d’experts.

Aquestes 400.000 imatges provenen de l’arxiu del Taller de Paleografia Musical de l’Abadia de Solesmes (França). Una vegada digitalitzades, s’emmagatzemaran en DIAMM, la plataforma oberta de la Universitat d’Oxford, especialitzada en la catalogació d’imatges de manuscrits musicals antics. D’altra banda, la informació relativa a la catalogació (metadades) s’indexarà en el portal de l’Associació Medieval Music Manuscripts Online (MMMO), accessible en obert. Els dos sistemes estaran interconnectats entre si per a evitar duplicitats, assegurar la consistència i facilitar la feina de consulta.

REPERTORIUM

Aquest projecte establirà les bases tecnològiques sobre el procés de catalogació dels arxius musicals utilitzant, entre d’altres, tècniques d’Intel·ligència Artificial, que quedaran disponibles, en codi obert, perquè es puguen aplicar a altres arxius històrics musicals.

A més, un altre vessant del projecte se centrarà a desenvolupar tecnologies que permeten una completa experiència immersiva en concerts de música clàssica, de manera que la persona usuària puga interactuar amb l’orquestra amb finalitats lúdiques o educatives. Aquesta tecnologia, a més, serà accessible per a les orquestres, de manera que el públic puga interactuar en concerts immersius a través de plataformes tecnològiques i de realitat virtual, i impulsar així el desenvolupament de nous mercats en streaming i la captació de noves audiències.

REPERTORIUM donarà a conèixer les tecnologies desenvolupades en cicles de conferències i fires, a més d’elaborar material educatiu i una sèrie de publicacions per a la seua difusió. Així mateix, en la seua etapa final, el projecte oferirà diversos concerts i una òpera perquè l’usuari puga experimentar tota aquesta tecnologia en la pràctica. També s’impartiran tallers en conservatoris i escoles de música.