La Universitat d’Alacant ha presentat aquest matí en roda de premsa la nova edició de “Retroalimenta’t de la Cultura 2022”, dedicada a la dècada dels noranta i, especialment, als videoclips quan es commemora el 40 aniversari de la MTV. El programa cultural d’enguany tindrà lloc el dissabte 9 d’abril a Las Cigarreras, de 17.30 a 23.00 hores.
«Retroalimenta’t de la Cultura», el festival de cultura retro, és un projecte d’innovació docent que està produït i ideat per l’alumnat de l’assignatura Sectors de les Indústries Creatives del màster en Comunicació i Indústries Creatives de la UA (COMINCREA), emmarcada en l’itinerari d’emprenedoria. Per part seua, l’itinerari de Dircom del mateix màster ha fet el pla de comunicació de l’esdeveniment. La professora d’aquesta assignatura i coordinadora de Retroalimenta’t, Cande Sánchez, ha desgranat el programa d’activitats acompanyada per l’alumnat del màster que han creat la proposta d’enguany: Carla Ortuño, Tania Jiménez, Sophie Attardo, Anabel Jiménez, Diego Gisbert, Alberto Minola, Alejandra Alenda, Andrés Ardila, Qi Han, Dingli Sun i Katherine Soza. L’alumnat ha fet totes les funcions de la gestió d’un esdeveniment: cerca de finançament, disseny de la idea, gestió cultural, producció de l’esdeveniment, comunicació i avaluació.
El programa inclou activitats retro per a xiquets Retrokids (minidisco per a xiquets + màgia amb Legion 501; un concert acústic de María Xuxi; tast de cervesa Tyris; on mercat retro (amb estands per a connectar amb els objectes fetitxe dels anys 90 amb Ghetto Gato Vintange, Patio de Picasso, Bodegas Ortigosa, El Escaparate, Arcades Retroal, October Press i Tu Foto Box); tallers de direcció d’art i serigrafia amb Proyecto Dagute; taller de ball per Black Soul Dance Spain; el concert a càrrec del grup Marsol & Nasshira i un fòrum videoclip.
En l’edició 2022 es proposa un homenatge a la MTV, la cadena musical per antonomàsia, i ens convida a fer un viatge en el temps per a aprofundir en la importància dels videoclips com una de les manifestacions culturals i identitàries més importants de la societat postmoderna. Els videoclips són una de les manifestacions més nutritives de la cultura popular. A través d’una narrativa audiovisual persuasiva i seductora, ens ajuden a crear identitat i interpretar el món que ens envolta.
La música pop és la font d’entreteniment més important de la nostra societat. De fet, dels 100 vídeos més vistos en la història de YouTube, 92 són videoclips. A més, el 73% de les cerques realitzades en YouTube estan relacionades amb el consum de música, segons la IFPI (International Federation of the Phonographic Industry). Si bé és cert que l’objectiu dels videoclips és promocionar una cançó i millorar la imatge de marca de l’artista, no és menys cert que ja des de l’era MTV es van convertir en aparadors on les marques van començar a exhibir els estils de vida. Assimilada la contracultura pel consumisme en els vuitanta, les marques es van convertir en artefactes cool gràcies a la música. Música i marques s’han fos en el videoclip, exemple d’una relació simbiòtica que sorgeix a conseqüència dels canvis patits per la indústria de la música i la publicitat.
El videoclip és un producte audiovisual que ha rebut influències d’altres expressions audiovisuals i que es va consolidar com a contingut autònom en el si de la cultura popular amb el naixement de la MTV i els programes musicals. L’èxit d’aquest format per la capacitat persuasiva i seductora que té va atraure els publicistes, que van convertir els anuncis en videoclips de curta duració. El desenvolupament d’Internet ha convertit el videoclip en un artefacte audiovisual d’una difícil definició ja que és un format híbrid que ja no sols pertany a la indústria musical, sinó que també és creat per la cultura participativa.
Informació complementària:
Sostenibilitat
Com som un màster d’innovació, per a estar a l’altura dels temps, integrem la sostenibilitat en els nostres valors. Mai podrem ser perfectes, perquè la vertadera sostenibilitat és un procés continu. Implica cada pas i element del nostre esdeveniment. Durant la promoció de l’esdeveniment no utilitzem paper. En lloc d’imprimir fulls de mà, cartells, fullets, etc., utilitzem al màxim les xarxes socials per a l’exposició i emprem codis QR per a transmetre els missatges del nostre esdeveniment, la qual cosa considerem eficient i eficaç en l’era digital i en línia amb els nostres valors de sostenibilitat. Durant l’esdeveniment no utilitzem gots d’un sol ús per a les begudes, sinó gots del bar, que es poden llavar i reutilitzar moltes vegades sense haver de tirar un munt de gots de paper. Per a tots els esdeveniments i tallers, no utilitzem equips d’il·luminació, sinó que aprofitem al màxim la llum natural. La sostenibilitat també està present en les nostres activitats, ja que October Press treballa per a reciclar la roba vella que ja no li agrada a la gent, pintar-la amb un nou grafiti i donar una segona vida a la roba que d’una altra manera es tiraria. El grup de treball d’October Press s’unirà al nostre esdeveniment amb una exhibició de serigrafies i impressions en làmines.
Comentarios