La Universitat d’Alacant ha presentat aquesta setmana la seua programació d’activitats amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona. Enguany, les activitats en línia cobraran un especial protagonisme a causa de la pandèmia, i entre elles s’inclouen exposicions, seminaris, obres de teatre i altres propostes que es podran seguir a través d’internet.
Com ja era habitual en anys anteriors, la Universitat d’Alacant no limita la celebració del Dia Internacional de la Dona a una sola jornada. Per això, la institució fa gala del seu compromís en favor de la igualtat de gènere, desplegant un ampli programa d’activitats repartides al llarg de tot l’any, però que gaudeixen d’una especial importància i concentració el mes de març, convertint-se així en el mes de la dona en la UA.
Els ja tradicionals actes institucionals que organitza la Universitat es dividiran en aquesta ocasió entre els dies 8 i 26 de març. D’aquesta manera, demà dilluns 8 de març, tindrà lloc la lectura del manifest de la Red de unidades de igualdad de Género de las Universidades Españolas para la Excelencia Universitaria (RUIGEU). La lectura d’aquest manifest es realitzarà mitjançant un vídeo protagonitzat per la comunitat universitària, i es presentarà la campanya “Con nombres de Mujer: pioneras en immunología y vacunasˮ. D’altra banda, el dia 26 d’aquest mateix mes, es farà lliurament del Premio Igualdad 2021, que enguany li ha sigut concedit a l’Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas -AMIT.
De manera paral·lela als actes oficials de la Universitat d’Alacant, la comunitat universitària s’ha bolcat en la realització d’una programació d’activitats organitzades des de les facultats, centres, serveis i seus universitàries. D’aquesta manera, s’ha configurat una àmplia oferta que inclou cursos, conferències, xarrades, exposicions, teatre, videoclips, cinema i fins i tot jocs.
La vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar, ha destacat que “malgrat les limitacions per a realitzar esdeveniments presencials i de les dificultats que ens imposa la situació sanitària, enguany l’agenda d’activitats és especialment àmplia. Centres, departaments, seus, delegacions d’estudiants, diferents serveis, etc. han proposat una gran varietat d’esdeveniments fonamentalment virtuals, amb els quals es té el mateix propòsit de tots els anys: promoure la igualtat entre dones i homesˮ.
Pel que fa a les activitats com a tal, l’alumnat i professorat de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant s’han proposat visibilitzar les seues aportacions per a acabar amb les desigualtats de gènere a través d’un mur col·lectiu. Per a això, s’ha organitzat la iniciativa “#8M #FacEduUA Genealogías feministas: por las que fueron,somosˮ, en la qual es mostraran treballs de diferents assignatures que incideixen en la construcció de genealogies feministes.
D’altra banda, tant el Museu de la Universitat d’Alacant com la Biblioteca Universitària ofereixen una completa programació d’exposicions amb motiu del 8 de març, que combinen el format en línia i la presencialitat. El mateix ocorre amb l’oferta teatral relacionada amb el Dia Internacional de la Dona que recull representacions que es poden seguir en format presencial o en línia, depenent de l’obra.
La secció de seminaris, cursos i conferències organitzats en la Universitat d’Alacant suposa l’oferta més àmplia en el marc del Dia Internacional de la Dona. Aquest conjunt d’activitats està organitzat per diferents facultats, vicerectorats, centres de la Universitat d’Alacant o diferents seus universitàries. Les propostes abasten tots els mesos de l’any, encara que es concentren especialment el mes de març, i enguany s’oferiran majoritàriament en línia, encara que en diversos casos també es combina aquesta opció amb el format presencial.
Finalment, la programació de la Universitat d’Alacant, en el seu compromís amb la igualtat de gènere, també ofereix activitats tan variades com uns mots encreuats en línia per a descobrir a algunes de les dones més influents al llarg de la història; un vídeo que recull una col·lecció d’al voltant de 100 tascons radiofònics emeses, sobretot, en els anys 60 del segle XX, que porta per títol “Mi mujer no me comprende: estereotipos de mujer en la publicidad radiofónica del franquismoˮ; o una sèrie de tres videoclips sobre l’evolució de la dona en la universitat espanyola.
Amb aquesta amplíssima programació, la Universitat d’Alacant posa en valor el paper de la dona en tots els àmbits socials, acadèmics i professionals, amb l’objectiu de continuar fomentant la configuració d’un món més igualitari.
Comentarios