La Universitat d’Alacant obri al públic l’exposició Muixerangues al cel, una mostra que podrà visitar-se a la sala Aifos del Campus (edifici de Filosofia i Lletres III) fins al 28 de febrer. Creada pel Museu Valencià d’Etnologia i la Federació Coordinadora de Muixerangues, l’exposició vol aproximar el visitant a aquesta tradició festiva valenciana a través d’un recorregut per les danses i les torres humanes que caracteritzen aquestes festes en què es mesclen tradició, patrimoni, diversitat, integració, festa, complicitat, identitat i cultura.

La construcció de figures i torres humanes en el context de la festa és una de les expressions valencianes més emblemàtiques, unes representacions que s’identifiquen com muixerangues i que en altres llocs coneixen com a «Ball dels valencians». Encara quecadascuna d’aquestes muixerangues té particularitats i noms diferents (muixeranga, negrets, moixiganga, dansants i varetes), tots aquests grups festius comparteixen els aspectes essencials que les identifiquen: el ball burlesc, una música i indumentària específica i, per descomptat, fer torres.

Els últims anys s’han creat unes vint agrupacions amb l’objectiu ferm que aquesta tradició es mantinga i es conega en cada racó, un objectiu que comparteix aquesta exposició. «Muixerangues al cel», presenta quina importància han tingut i tenen els grups festers en les localitats valencianes. La mostra consta d’una introducció i tres parts dedicades a les muixerangues tradicionals, les noves i el concepte d’agrupació muixeranguera, un grup on conviu gent molt diversa i on tothom és útil.