La Universitat d’Alacant acull la celebració de la novena edició del Seminari Internacional d’Història i Poètiques de la Memòria (Hispome), una trobada interdisciplinària d’experts en història i literatura que ha programat quasi mig centenar de propostes que van des de les ponències magistrals a les exposicions ràpides, passant per presentacions literàries, lectures dramatitzades i projeccions cinematogràfiques. Tindrà lloc a les instal·lacions del Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB) i a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant entre els dies 22 i 24 de novembre.

Segons explica Gabriel Sansano, professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i codirector del seminari, la trobada pretén «avançar en el coneixement de la memòria democràtica i en les literatures migrants des d’una perspectiva multidisciplinària, tant en la participació d’experts com en els temes que tractaran les ponències i les activitats paral·leles, algunes obertes a la comunitat universitària i al públic en general».

El subtítol del seminari resa, en aquesta edició, “Stolpersteine/Pedres de memòria per a després d’una guerra”. Això fa referència a «unes pedres que ha creat l’artista Gunter Demnig a Alemanya i que es col·loquen a les cases de persones que van ser deportades i van morir en camps de concentració nazis», comenta Sansano, i hi afig que «aquesta iniciativa s’està imitant per tota Europa, també a Espanya, en ciutats com Barcelona, Madrid o Palma». El projecte d’aquestes pedres de memòria serveix per a reconeixement de la memòria d’aquestes víctimes.

Les ponències destacades són «La ciudad y la memoria. Unas reflexiones a partir de la experiencia del Born CCM», a càrrec de Marta Marín-Domine, escriptora i investigadora «En defensa del pensar históricamente. ¿De la ‘memoria histórica’ a una ‘historia pública’ de la memoria democrática?», de Jordi Font Agulló, de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de Memorial Democràtic, i «Littératures migrants et travail de mémoire: l’«hospitalité narrative» et le vivre-ensemble face à l’indésirabilité», de Carmen Mata Barreiro, de la Universitat Autònoma de Madrid.

D’altra banda, cal destacar la participació del professor Manuel Aznar Soler (UAB), que presentarà els dietaris inèdits de l’escriptor Max Aub, el col·loqui amb el director de cinema el director de cinema Aurelien Froment, conegut com Aurel, responsable de la pel·lícula Josep, Premi del Cinema Europeu a la millor Pel·lícula d’Animació (2020), i del dramaturg Manuel Molins, amb motiu de la lectura dramatitzada de la seua obra A la cuneta, dirigida per Paco Macià, de la Cia. Ferroviària.

A la trobada acudeixen experts d’universitats d’Alacant, Madrid, Barcelona, Granada, illes Balears, València i Las Palmas, així com d’institucions acadèmiques de França, Itàlia, Romania, Anglaterra, Escòcia i els Estats Units.

El IX Seminari Internacional d’Història i Poètiques de la Memòria (Hispome) ha sigut finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació de la Generalitat Valenciana i forma part de les activitats del projecte d’R+D+i «Patrimonialització de les memòries col·lectives, memòries multidireccionals i decolonialitat. Els reptes de la construcció identitària de la nova Europa (1989-2020)», de la Generalitat Valenciana. Aaltre, Hispome compta amb la col·laboració del Departament de Filologia Catalana, del Departament de Filologies Integrades, de la Facultat de Filosofia i Lletres, de l’Institut Universitari d’Estudis de Gènere i del Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària de la Universitat d’Alacant.