Ciència Aplicada a la Pràctica Culinària i als Arrossos i l’Alta Cuina, Elaboració de Gelats, Excel·lència del Treball en Sala, Turisme Gastronòmic Sostenible i Desenvolupament Local, Direcció d’Empresa d’Hostaleria… són alguns dels cursos que ha organitzat la Universitat d’Alacant a través del Centre de Gastronomia del Mediterrani Gasterra UA-Dénia el termini d’inscripció als qual s’obri a partir del mes de maig. Es tracta d’un variat programa formatiu que pretén incrementar les competències de l’estudiantat en temes científics i de desenvolupament empresarial.
El curs Ciència Aplicada a la Pràctica Culinària té com a objectiu millorar i perfeccionar les habilitats de l’alumnat a través de l’estudi dels fenòmens físics, químics i sensorials que ocorren en la cuina, plantejats des d’un punt de vista tecnològic i amb un elevat rigor científic, encara que accessible a persones sense base científica.
El curs resulta innovador perquè introdueix els futurs professionals en la química culinària i la manera d’aplicar-hi mètodes científics, dissenyar tècniques i processos aplicats a projectes gastronòmics relacionats amb els productes, la tecnologia, els comportaments i les tendències dels consumidors. Igualment, aborda, entre altres temàtiques, el repte de digitalitzar i gestionar adequadament una cuina.
Començarà al setembre i tindrà una duració de tres mesos. El coordina la professora Ana Beltrán, del Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Ciències i està dirigit a estudiants de cicles formatius de cuina i restauració, així com a professionals que vulguen millorar els seus coneixements. Es desenvolupa en modalitat semipresencial i les classes pràctiques s’imparteixen en els laboratoris de cuina de la Universitat d’Alacant i del Centre de Tecnologies Turístiques INVATTUR (Benidorm), que depèn de Turisme Generalitat. Els dos compten amb els recursos i l’equipament culinari més nou.
De la mateixa manera, la UA ofereix el curs Excel·lència del Treball en Sala en l’Alta Cuina i la Restauració dirigit a estudiants de grau i màster universitari, com també a professionals que vulguen millorar la seua pràctica. Entre els continguts que s’hi tractaran hi ha els de comprendre la importància de la imatge personal i l’atenció al client, desenvolupar actituds correctes d’atenció al client, conèixer les fases d’un servei i saber preparar-lo, com també entrenar els i les estudiants en habilitats psicosocials per a la gestió equilibrada de tècniques i normes de protocol, cerimonial i relacions humanes en l’atenció en sala.
Segons la directora del curs, la professora Rosa Torres Valdés, del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la UA, “l’objectiu final és dotar l’alumnat de les eines fonamentals per a atendre un servei de restauració excel·lent, que combine les variables d’atenció en sala com són la capacitat empàtica, el maneig d’emocions i situacions incòmodes, la comunicació verbal, no verbal i paraverbal, que contribueixen com a valor afegit l’experiència gastronòmica”. Les classes s’impartiran en la Universitat d’Alacant en horari de matí.
D’altra banda, GASTERRA completarà el seu programa formatiu amb cursos d’especialització com Turisme Gastronòmic Sostenible i Desenvolupament Local, Direcció d’Empresa d’Hostaleria, Ciència i Tecnologia Culinària Aplicada als Arrossos i l’Alta Cuina, Expert en Elaboració Artesanal de Gelats i Crea el Teu Propi Negoci en el Sector de la Gastronomia.
Sobre Gasterra
El Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA UA-Dénia és un centre propi de la Universitat d’Alacant creat el 2018 amb la finalitat d’impulsar i desenvolupar la investigació, la transferència de coneixement i la formació en el sector de la gastronomia. Es va crear a partir de l’aliança col·laborativa entre tres institucions: la Universitat d’Alacant, Turisme Generalitat i l’Ajuntament de Dénia. Depèn orgànicament del rectorat de la Universitat d’Alacant, i des del 27 de maig del 2021, funcionalment, de la Facultat de Ciències, responsable de la titulació del grau en Gastronomia i Arts Culinàries.
Comentarios