El dilluns 5 de maig, els investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) van reiniciar les excavacions en el jaciment arqueològic de l’Alcúdia. Així, fins el pròxim mes de novembre se succeiran els tres projectes que, des del 2017, es duen a terme en el jaciment en diferents zones i amb objectius diferenciats. Es tracta d’Arqueologia i socialització del coneixement a l’Alcúdia d’Elx. Les termes orientals i àrees circumdants (ASTERO), Dames i herois. Després de la Ilici ibèrica i Domus: viure a Ilici. Per al seu desenvolupament, la UA aportarà enguany un total de 45.000 euros (15.000 euros per a cada projecte), un pressupost al qual caldria afegir el capital humà, el treball i la presència dels investigadors i estudiants, que suposa també una inversió important. A tot això, cal sumar-hi els 15.000 euros que destina l’Ajuntament d’Elx per a la contractació dels peons que treballen al costat dels equips investigadors.
«Amb aquesta nova campanya ens enfrontem al repte de posar en valor les troballes fetes fins ara», assegura el vicerector d’Investigació de la Universitat d’Alacant, Juan Mora, qui explica que per a poder continuar treballant en la musealització de l’Alcúdia urgeix la posada en marxa d’un Pla Director per part de l’Ajuntament d’Elx. Així mateix, Mora destaca el fet que estudiants d’Arqueologia participen en tots els projectes, fet que els permet ampliar la formació amb pràctiques en «aquest jaciment únic i excepcional».

ASTERO
Jaime Molina Vidal, catedràtic d’Història Antiga de la UA, és el director de l’equip del projecte L’Alcudia d’Elx. Les Termes Orientals i àrees circumdants (ASTERO), que estarà treballant en el jaciment fins al 30 de juny. Durant aquest temps una desena d’investigadors i més d’una trentena d’estudiants del grau d’Història, Humanitats i dels màsters en Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni i de Patrimoni Virtual faran, per torns, diferents labors arqueològiques a la recerca de la ‘palestra’, el pati porticat que formava part del conjunt arquitectònic de les termes. «És la peça que falta per a completar el circuit termal ja descobert, que compta amb vestuari, sala freda, sala temperada, sala calenta, una xicoteta sauna i una piscina», explica l’investigador. A més, enguany també se centraran en una habitació concreta de les termes, on continuaran aprofundint en els nivells inferiors al s. I a. de C.
Les termes es troben en el sector oriental de l’Alcúdia (7-F), les quals, ateses les seues dimensions, havien de tenir un caràcter públic. Per als romans les termes complien no sols funcions higièniques, sinó que constituïen un dels principals centres socials de la ciutat: esbarjo, reunió, esport o centre de negocis.

Dames i herois
Al setembre arribarà l’equip de Dames i herois. Després de la Ilici ibèrica, el segon dels projectes d’excavacions d’aquesta campanya. Dirigit pel catedràtic de Prehistòria de la UA, Alberto Lorrio, el projecte, a través de la intervenció arqueològica multidisciplinària en el Sector 11, lloc en el qual es va trobar la Dama d’Elx l’any 1897, té com a objectiu aportar informació sobre les fases ibèriques de l’Alcúdia. D’aquesta manera en la campanya d’enguany, els treballs estaran encaminats a la recuperació de les unitats domèstiques vinculades a la muralla del segle V. «En la campanya passada vam veure l’arrancada dels habitatges i en la pròxima continuarem amb aquestes, en concret amb tres o quatre cases, la qual cosa ens permetrà contextualitzar com vivia la gent quan es va trobar la Dama d’Elx», explica Lorrio.
Els treballs fets entre 2017 i 2021 han tret a la llum les restes materials de les fases ibèriques més antigues de l’Alcúdia, al voltant del segle V a. C. La troballa de la muralla, i de les restes urbanes adossades, constitueix una novetat de gran rellevància, perquè ha permès, per primera vegada, conèixer el context arqueològic de la Dama d’Elx.

Domus
L’equip del projecte Domus: viure a Ilici iniciarà enguany les excavacions a la fi del mes d’octubre. Format per investigadors de l’INAPH (Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric) de la Universitat d’Alacant, de la Universitat de Múrcia i del CSIC (Centre Superior d’Investigacions científiques), Domus-L’Alcúdia té com a finalitat documentar la Història de l’assentament, des del seu naixement als nostres dies. «Volem eliminar els clixés historiogràfics que han limitat la Història de l’Alcúdia per a saber com es transforma la ciutat en els diferents períodes», explica Sonia Gutiérrez, catedràtica d’Arqueologia de la UA i codirectora del projecte al costat dels professors Julia Sarabia, Victoria Amorós i Jesús Moratalla, tots ells de l’àrea d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant.
«Per a la pròxima campanya ens hem marcat tres objectius», explica Gutiérrez, qui detalla que el primer d’aquests és documentar l’antiguitat, mitjançant la realització de sondejos on la conservació de les estructures descobertes ho permeta, de l’assentament ibèric domèstic sobre el qual es va construir una important estructura durant les guerres púniques; el segon, excavar en extensió les fases finals del jaciment corresponents a les èpoques romana, visigoda i islàmica; i, el tercer, posar en valor el descobert perquè es puga observar i visitar la seqüència històrica de l’assentament en tota la seua diacronia, des del segle IV a. de C. fins a l’IX d. de C.»