Fins al  divendres que ve, 27 de juliol, la Universitat d’Alacant, la Conselleria de Justícia i el CEFIRE dediquen un curs d’estiu a les Eines i Recursos per a Investigar la Memòria Democràtica Valenciana, amb un centenar d’inscrits. El curs s’emmarca en les activitats de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana integrada per les universitats Jaume I, València i Alacant, sota la direcció del professor de la UA José Miguel Santacreu.

L’acte inaugural va comptar amb les intervencions del vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortes, el director del CEFIRE, Rafael Álvarez, i el director del curs i professor de la UA, José Miguel Santacreu, el qual ha destacat que l’objectiu d’aquesta trobada és formar investigadors, docents i integrants d’associacions en la recerca d’elements que configuren la memòria democràtica valenciana, per a restaurar la dignitat de les víctimes i per a bastir un sistema de valors de tolerància, respecte i democràcia: «És fonamental treballar el tema de la memòria democràtica des de les aules perquè és imprescindible formar els joves en aquests valors de tolerància, respecte i democràcia; i restaurar la dignitat de les víctimes.» El vicerector Carles Cortés ha assegurat que aquesta proposta estiuenca respon a una de les funcions principals de la Universitat «transferir la investigació a la societat» i, concretament, «difondre i analitzar el nostre passat, la nostra memòria democràtica».

Les cinc jornades que integren el programa estaran dedicades a «Eines i recursos universitaris i memòria democràtica en línia» (dilluns 23); «Història i poètiques de la memòria democràtica» (dimarts 24); «Art i memòria» (dimecres 25); «Escola i capacitats humanes per a la memòria democràtica» (dijous 26), i «Mestres, memòria democràtica i cultura per a la pau» (divendres 27). La jornada de demà dimarts, a l’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, abordarà «Memòria democràtica i la novel·la» (Mario Santana. Universitat de Chicago); «Memòria democràtica en el teatre actual» (Gabriel Sansano. UA), i «Memòria democràtica en el llenguatge audiovisual» (Juan Antonio Ríos Carratalá. UA).

El dimecres 25, l’art serà el protagonista amb «Arquitectura entre la Segona República i el franquisme» (José Antonio Martínez. UA); «Memòria democràtica urbana a Alacant» (Isabel Marcillas. UA); l’activitat plàstica de José Gutiérrez (Lourdes Navarro. UA), i «Patrimoni cultural i la història de l’art valencià» (Ester Alba. Universitat de València) El dimecres 25, a la vesprada, es durà a terme el taller urbà Art i Memòria a la Ciutat d’Alacant, a càrrec del professor de la UA, Javier Consuegra. La sessió de dijous, dedicada a l’escola i les capacitats humanes per a la memòria democràtica, comptarà amb el neurocientífic del CSIC Luis Miguel Martínez, que parlarà del funcionament de la memòria humana. Les representacions i els usos públics de la història escolar serà el tema que tractarà el professor de la Universitat de València, David Parra, i clourà la jornada Cristina Escrivà (Associació Cultural Institut Obrer.València) que explicarà com es poden aplicar de manera pràctica els fons orals a l’aula.

L’última sessió, el divendres 27, comptarà amb les intervencions de Fernando López (Càtedra UNESCO de Resolució de Conflictes), amb la ponència «Memòria democràtica, conflictes i cultura de pau», i Rafael Sebastià (UA), que parlarà del paper de l’Escola Normal en la societat alacantina.

Programa: https://web.ua.es/es/verano/documentos/2018/dipticos/memoria-democratica.pdf