El curs “Divulgar la Ciència en el Segle XXI”, organitzat per la Universitat d’Alacant, tindrà lloc entre els pròxims dimecres i dijous, 4 i 5 de setembre a la sala d’actes Alfredo Orts de l’edifici d’Òptica del Campus de Sant Vicent del Raspeig. Es tracta de la segona edició d’una iniciativa que té com a objectiu promoure i fomentar en la ciutadania l’interès per la ciència, i mostrar diverses maneres de tractar els reptes científics del món actual des de perspectives diferents.

El format de curs que la UA va estrenar l’any passat, es conforma a través de conferències protagonitzades per experts i un debat col·lectiu posterior en el qual participa el públic. Tant les conferències com els debats es podran seguir en directe per Internet a través de Vèrtex.

L’investigador de l’Institut de Ciències de Materials, CSIC, Pedro A. Serena, tractarà l’actualitat sobre la investigació de la matèria a escala nanomètrica a través de la conferència «Nanotecnología: la revolución del siglo XXI. Muchas luces y algunas sombras», el dimecres a les 9.45 hores. Després del debat, «La tabla periódica de los elementos químicos: Icono cultural e impacto en la sociedad» serà el tema següent que es plantejarà, a càrrec de Bernardo Herradón. investigador de l’Institut de Química Orgànica General (IQOG), CSIC.

Ja a la vesprada Juli Peretó, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular, de la Universitat de València i el CSIC, s’endinsarà en la teoria de l’evolució amb la conferència «L’origen de les espècies de Darwin: una invitació a la lectura». El programa del dimecres el tancarà Manuel Seara, biòleg i divulgador científic en RNE que presentarà la conferència «La ciencia en la radio: sin imágenes ni ecuaciones».

El dijous el protagonisme recaurà en la “Matèria i energia fosques. Entre la fantasia i la realitat”, a partir de les 9 del matí a càrrec de Vicent Martinez, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica en la Universitat de València. A les 11.45 el professor de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Múrcia, José Manuel López Nicolás presentarà la conferencia «Alimentación del sigle XXI: ciencia y pseudociencia».

El curs acabarà el dijous a les 17.45 amb la presentació de les conclusions i la clausura. Seran Isabel Abril, Mercedes Pastor, Nicolás Cuenca i Rafael García Molina, els qui formen el comitè científic del curs “Divulgar la Ciència en el Segle XXI», els encarregats de presentar les conclusions de les dues jornades de debats.