Entre 1907 i 1939, el Monument als Màrtirs de la Llibertat va ser un lloc de memòria democràtica emblemàtic de la ciutat d’Alacant, eliminat per les autoritats franquistes en la postguerra. Amb l’objectiu de recuperar aquesta part de la història alacantina, la Universitat d’Alacant va dissenyar l’exposició «La memòria d’un lloc de memòria democràtica: les targetes postals del Monument als Màrtirs de la Llibertat». Després d’exposar la mostra l’any passat en diverses localitzacions de la UA i de les comarques d’Alacant, la UA ha volgut fer-la arribar a instituts d’Alacant pel seu caràcter divulgatiu. Així, divendres, 6 de març l’exposició va ser inaugurada en l’institut 8 de Març (c/ Ciutat de Matanzas s/n, Alacant) on estarà oberta al públic fins a l’11 de març, en horari de 8 a 15 hores.
L’acte inaugural va comptar amb les intervencions de José Miguel Santacreu, comissari de la mostra, Carmel Navarro, vicedirector de l’institut 8 de Març, i els professors d’aquest centre María Jesús Francés i Miquel Cruz. La mostra compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana (UA, Universitat de València, Universitat Jaume I).
L’exposició, comissariada pel catedràtic d’Història Contemporània de la UA José Miguel Santacreu, exposa una recopilació d’informació sobre el monument que s’ha dut a terme durant trenta anys d’investigació, un treball que va començar el 1986. L’edició de les imatges, acompanyades d’un estudi històric, han donat com a fruit la publicació d’un llibre amb el mateix nom, gràcies al treball conjunt de l’Ajuntament d’Alacant i el suport de la Generalitat Valenciana. El monument es va traslladar el 1916 des del passeig dels Màrtirs fins a l’actual plaça del Mar. La Universitat d’Alacant vol contribuir a preservar-ne la memòria amb aquesta exposició que arreplega documents, informació històrica i una mostra significativa de targetes postals il·lustrades amb fotografies del monument. L’última fotografia que es va prendre d’aquesta estàtua esculpida per Vicente Bañuls va ser obra del fotògraf alacantí Francisco Sánchez amb la qual va captar el moment en què les tropes d’ocupació van arribar al final de 1939.
El monument
Durant les quatre primeres dècades del segle XX, el Monument als Màrtirs de la Llibertat d’Alacant va ser un lloc emblemàtic de la ciutat. Tots els 8 de març, els alacantins recordaven les persones que havien mort el 1844 per defensar la democràcia, i ho feien davant de l’estàtua esculpida per Vicent Bañuls el 1907. L’estàtua es va traslladar el 1916 des del passeig dels Màrtirs fins a l’actual plaça del Mar. Després de la Guerra Civil, les autoritats franquistes van destruir el monument.
L’escultor
Vicente Bañuls va esculpir el Monument als Màrtirs de la Llibertat i va ser inaugurat el 8 de març de 1907 en la glorieta del passeig dels Màrtirs d’Alacant (actualment l’Esplanada). Bañuls ja era en aquesta època l’escultor oficial d’Alacant, des que va realitzar el monument a Eleuterio Maisonnave, inaugurat el 1894, pel qual va obtenir gran èxit i reconeixement. El 1916 Bañuls també va esculpir el monument a José Canalejas.
Comentarios