La Universitat d’Alacant ha presentat la primera programació cultural que es farà al Campus d’Alcoi per al primer semestre del curs acadèmic i que estarà marcada per la producció pròpia. Així ho ha confirmat el vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la UA, Carles Cortés, qui ha estat acompanyat en la presentació del programa cultural pel regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi, Raúl Llopis, i per José Jordá, en representació de la Fundació Mutua Levante, entitat mecenes del Campus d’Alcoi.
Cortés ha detallat les activitats de la programació cultural dissenyada per la UA i que estarà marcada per la producció pròpia, com ha assegurat el vicerector en la seua intervenció, de la mà de les Aules de Teatre, Dansa i Música de la UA, a més d’exposicions creades i gestionades per la Universitat, cicles de cinema, programats per l’Aula de Cinema, i diverses jornades, conferències i taules redones de caràcter acadèmic com a extensió universitària de la UA. L’entrada a totes les propostes és gratuïta amb entrada per invitació (recollida d’invitacions a UA-Campus d’Alcoi, carrer de Sant Francesc, núm. 10 i una hora abans en taquilla). Cortés també ha anunciat que s’han creat perfils institucionals en les xarxes socials (facebook.com/campusalcoiua; twitter.com/campusalcoiua) del Campus d’Alcoi, en els quals s’informarà puntualment de totes les notícies i activitats del campus.
El regidor de cultura, Raúl Llopis, per la seua banda, ha destacat la bona notícia que suposa per a totes les alcoianes i tots els alcoians aquesta nova proposta cultural: “El nou campus universitari de la Universitat d’Alacant en la ciutat és una gran notícia per als alcoians en molts àmbits. Som de les poques ciutats d’una grandària intermèdia que té dos campus d’universitats públiques, un autèntic privilegi. El campus de la UA és un revulsiu econòmic i educatiu, però també una gran notícia per al món cultural de la ciutat com demostra aquesta programació. Venint de la mà de la Fundació Mutua Levante i la UA aquesta proposta és, sens dubte, una garantia absoluta de serietat i qualitat, i estem segurs que aquesta ciutat plena de cultura la rebrà amb els braços oberts”.
La Fundació Mutua Levante està molt satisfeta del conveni signat amb la Universitat d’Alacant “perquè aquest acord incrementarà les activitats culturals a Alcoi i comarca i a més, en estreta col·laboració amb una institució, com és la Universitat d’Alacant, dedicada a l’educació i l’ensenyament, amb la qual cosa s’aconsegueix un dels objectius principals de Fundació Mutua Levante: contribuir al progrés social i cultural de les persones”, com ha declarat Jose Jordà.
La programació començarà el 15 d’octubre al Teatre Principal, amb l’obra En defensa… un concierto de despedida, de la mà de l’Aula de Teatre UA. El 5 de novembre serà el torn de l’Aula de Dansa de la UA i el seu espectacle La última cena que podrà veure’s també al Teatre Principal. El 30 de novembre, la Coral Universitària oferirà el Concert de Nadal, en aquesta ocasió, al Teatre Calderón d’Alcoi. L’apartat teatral posarà sobre l’escenari l’obra Los figurantes, interpretada per l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA, l’11 de febrer al Teatre Principal; i l’obra Hécuba arribarà al Teatre Calderón el 13 de març, novament amb l’Aula de Teatre de la UA.
Les instal·lacions de la Cambra de Comerç d’Alcoi, acolliran cicles de cinema i diverses exposicions. El programa expositiu inclou la mostra «Historia de la normal» en dates pròximes. Al desembre s’exposarà «Del morat al negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina» i «Memorables, insignes i intrèpides» al gener. A aquestes tres propostes inicials se sumaran unes altres, en dates per confirmar. El cine també tindrà cabuda en aquesta programació cultural amb diversos cicles que es posaran en marxa en dates pròximes. Els cicles previstos tractaran sobre “Educar a través del cinema”; “Violència de gènere en el cinema”, “Dones directores”; i un cicle dedicat a Billy Wilder. Completen aquesta programació diverses activitats de caràcter acadèmic com la taula redona «Escola i prevenció» (19 de novembre); la conferència «Un model lingüístic diferent» (17 de desembre); la jornada tècnica «Cohesió social» (25 de febrer) i la taula redona «Dona i educació» (25 de març).
Programació
En defensa… un concierto de despedida
15 d’octubre, 20 hores. Teatre Principal d’Alcoi. Aula de Teatre Contemporani de la UA
Espectacle de teatre contemporani. En defensa… un concierto de despedida és una adaptació de l’obra de la dramaturga alacantina Lola Blasco, dirigida per Iván Jiménez, que ens parla de la «generació perduda» que hi ha en l’actualitat, en la qual els joves decideixen abandonar el seu país a causa de l’alta taxa de desocupació.
La última cena
5 de novembre, 20 hores. Teatre Principal d’Alcoi. Aula de Dansa de la UA
Obra dirigida per Carlos Peñalver amb la qual presenta una nova forma de veure la famosa pintura de Leonardo da Vinci del mateix nom, que manté la mateixa situació i trama, però n’actualitza el contingut i la forma de veure la història. «Quan la bondat s’enfronta a la traïció, quan tots som un i un som tots, potser serà l’última vegada que ens trobem. Ací el principi de la fi… Ací el principi del tot…».
Los figurantes
11 de febrer, 20 hores. Teatre Principal d’Alcoi. Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA
L’Aula de Teatre de la Universitat Permanent (UPUA) presenta Los Figurantes, una adaptació de la divertida comèdia del dramaturg José Sanchis Sinisterra, dirigida per Elizabeth Sogorb. Los Figurantes representa una societat insignificant que vol significar. Es queixa, es posa en marxa, s’organitza, es revela per aconseguir-ho i, quan té l’oportunitat d’aconseguir-ho, no s’hi decideix.
Hécuba
13 de març, 20 hores. Teatre Calderón d’Alcoi. Aula de Teatre Clàssic de la UA
Hécuba, de Eurípides és una gran història de grans dones, basada en la traducció de Juan Antonio López Férez i dirigida per Pascual Carbonell. L’obra ha sigut guardonada en el III Festival de Teatre Amateur Clàssic Prima Festum, que ha tingut lloc a Garray (Sòria), amb el «Premi a la Millor Obra Finalista».
«Història de la normal». Exposició. Cambra de Comerç d’Alcoi
L’Escola Normal de Mestres va ser la primera a aparèixer a Alacant l’any 1844 i la de Mestres quinze anys més tard, el 1859. Cent cinquanta anys d’història converteixen els estudis de magisteri en els més antics d’entre tots els que actualment ofereix la Universitat d’Alacant, a través de la Facultat d’Educació. L’exposició ofereix un recorregut i una anàlisi històrica i social d’aquestes escoles, la seua evolució, i la seua transcendència històrica, a través de panells explicatius, amb textos i fotografies.
«Del morat al negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina». Exposició. Desembre. Cambra de Comerç d’Alcoi
«Del Morat al Negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina 2007-2012» és un conjunt de fotografies fetes per fotoperiodistes alacantins sobre temes relacionats amb la violència de gènere.
«Memorables, insignes i intrèpides. 1870-1931». Exposició. Gener 2019. Cambra de Comerç d’Alcoi
L’exposició «Memorables, insignes i intrèpides. 1870-1931» tracta de la història d’un conjunt de dones que van lluitar per tenir llibertat, drets i justícia. Són històries poc conegudes per la nostra societat, per aquesta raó l’Associació Museu de Fets i Drets de les Dones (AMHDM) ha volgut fer una recopilació de les millors històries, imatges i successos amb la finalitat que no passen a l’oblit.
Comentarios