La Xarxa de Senderes Urbanes compleix deu anys amb 12 rutes establides i 50 quilòmetres de recorregut per la costa, platges, àmplies zones verdes i elevacions muntanyenques pròximes al nucli urbà d’Alacant. Amb motiu d’aquesta data la Regidoria de Medi Ambient ha editat un calendari que recull cadascuna de les rutes amb la seua explicació, inclòs una nova sendera per la Muntanya Tossal, així com una programació especial d’itineraris guiats gratuïts.
El regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, ha explicat que “és una satisfacció commemorar el desé aniversari de la Xarxa de Senderes Urbanes que permet a alacantins i visitants descobrir algunes joies amagades i gaudir del nostre patrimoni mediambiental, així com conéixer la història i curiositats de cada paratge”. A més, ha recordat que va ser l’alcalde, Luis Barcala, qui va impulsar la creació de la Xarxa de Senderes Urbanes en la seua etapa com a regidor de Medi Ambient amb senderes a l’illa de Tabarca i la Ereta.
El cap de Servei de la Regidoria de Medi Ambient, Juan Luis Beresaluce, i el cap d’Educació Ambiental i coordinador de la Xarxa de Senderes Urbanes, José Vicente Gómez Carrascosa, han acompanyat a Villar en la presentació. Tots dos han destacat la “àmplia informació de la qual disposen els ciutadans per a completar les senderes, disponible en fullets, dispositius mòbils a través de la web municipal, i ara també amb la novetat de les audioguies”. Gómez Carrascosa ha incidit en què l’objectiu és “facilitar un senderisme a l’abast de la ciutadania aprofitant les especials característiques d’Alacant i el seu clima al mateix temps que es posa en valor el nostre patrimoni natural”.
A més, dins de la programació escolar d’Educació Ambiental, la Regidoria de Medi Ambient ofereix als centres educatius d’Alacant uns itineraris ambientals guiats per la majoria de les senderes de la xarxa que serveixen com a coneixement del mitjà i del seu entorn natural més pròxim. En ells participen una mitjana de 4.000 escolars per curs i contribueix a l’educació ambiental.
Calendari
Cada mes del calendari conté el pla-guia d’una sendera amb indicació de les parades o fites ambientals, així com la distància total del recorregut, dificultat i temps aproximat a realitzar-lo amb parades, a més d’un codi QR per a descarregar la sendera amb l’explicació i, com a novetat, una audioguia interpretativa de la sendera o amb informació de cadascun dels trams del seu traçat.
En el calendari queden reflectides les dates en les quals la Regidoria de Medi Ambient realitzarà itineraris guiats i gratuïts, així com el dia en què s’inicie la preinscripció per a cada itinerari, accedint mitjançant codi QR a la informació sobre les normes d’inscripció. Així mateix, també es reflecteix la pàgina de Facebook de Senderes Urbanes Alacant, en la qual es podrà consultar la informació actualitzada i programació de senderes. Un altre detall és que el calendari inclou dies mundials destacats, o en l’àmbit local, sobre el Medi Ambient.
La regidoria ha editat 500 unitats del calendari. Estaran disponibles en les dependències municipals de l’Observatori de Medi Ambient, prèvia reserva trucant al telèfon 965960034. També es distribuirà per altres dependències o serveis municipals i s’entregarà als centres escolars que ho sol·liciten i, a partir d’aquest dijous i fins a esgotar existències, en l’oficina d’informació turística-Port d’Alacant. També està disponible per a la seua descàrrega en la web municipal https://www.alicante.es/es/contenidos/red-senderos-urbanos, així com totes les publicacions de les senderes que componen la Xarxa i que contenen pla-audioguia amb explicació del traçat de la sendera per al seu desenvolupament autoguiat.
Programació especial
El Departament d’Educació Ambiental del Servei de Medi Ambient, des d’on es coordina l’activitat i publicació de les diferents senderes de la Xarxa, ha dissenyat una programació d’itineraris distribuïts en diferents períodes estacionals d’aquest any 2023. Fins a la primera quinzena de març s’han programat dos itineraris ambientals guiats, un pel parc de La Ereta i un altre a l’illa de Tabarca, que es corresponen amb les primeres senderes de la Xarxa que es van publicar en 2013. Després es desenvoluparà l’habitual programació de ‘Senderes de Primavera’, amb sis itineraris per parcs forestals, passejos, zones litorals i de l’Horta d’Alacant, que es realitzaran entre els mesos de març i juny, per les senderes de la Serra Grossa, de la muntanya Benacantil, el dels passejos i arbres singulars del Centre Tradicional, les Torres de l’Horta, el Cap de l’Horta i la muntanya Orgegia.
La programació es reprendrà al setembre amb una ruta vespertina que conduirà fins a la sendera de la serra dels Colmenares que donarà pas a itineraris tardorencs per parcs urbans com el del Morant i el parc inundable de La Marjal per a concloure la programació amb un nou itinerari ambiental amb un traçat de dos quilòmetres per la muntanya Tossal. Amb aquesta nova incorporació la Xarxa comptarà en 2023 amb un total de 12 senderes.
Primer itinerari
El primer itinerari de la programació del X Aniversari de la Xarxa de Senderes Urbanes d’Alacant es realitzarà pel parc de La Ereta, el diumenge 29 de gener a les 11 hores, incloent-hi una visita al Museu d’Aigües d’Alacant. L’activitat és gratuïta i destinada a públic general. Les places estan limitades a 50 persones i la preinscripció en aquest itinerari s’inicia a partir de les 10 hores del pròxim 16 gener, enviant les dades de sol·licitud al correu: ceam.benacantil@alicante.es. La informació detallada dels primers itineraris programats, així com les dades necessàries per a la preinscripció, es pot descarregar en: https://www.alicante.es/sites/default/files/documentos/202301/programacion-senderos-invierno-2023.pdf
Comentarios