“Guanyar-li temps al temps i acurtar els terminis al màxim” són algunes de les directrius impartides pel regidor de Cultura, Antonio Manresa, per a avançar en els plans d’ampliació del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA).

El regidor, el cap del departament tècnic d’Edificació i Arquitectura de l’Ajuntament, Gabriel Manzanaro, i la conservadora de la pinacoteca, Rosa Castells, han recorregut els voltants de l’edifici, amb els primers esbossos i plans a les mans, per a anar delimitant possibilitats en els seus plans per a engrandir l’immoble.

Antonio Manresa ha donat compte que l’Ajuntament prepara 250.000 euros per a encarregar els estudis previs amb els quals enquadrar la viabilitat del projecte, la seua connexió amb els plans urbanístics vigents que afecten el barri antic, encarar els estudis geotècnics i arqueològics entorn del museu, que afectarien el carrer Balseta, plaça del Pont i plaça de Santa María, etc, tot això en el centre històric de la ciutat.

Plans amb transcendència

“L’alcalde ha pres consciència de la transcendència dels plans, ha impulsat el projecte en el qual jo mateix m’he bolcat. Hem avançat i ara estem les diferents administracions, l’Ajuntament i les seues àrees d’Urbanisme, Planejament, Arquitectura i Cultura, amb el propi museu, units per a desenvolupar l’ampliació i que el MACA tinga la projecció necessària”, ha manifestat Manresa.

El regidor avança que treballen amb la idea que en la present legislatura estiga conclosa la major part de tota l’ampliació.

Sumar a l’edifici 2.500 metres quadrats

“Parlem d’una ampliació aproximada als 2.500 metres quadrats”, ressenya el regidor. “Si tenim en compte que la superfície del MACA constitueix uns 4.600 metres quadrats, l’ampliació que pensem li aportaria un terç més, aproximadament, amb el que aconseguiríem noves possibilitats per a exposar obra plàstica, pintura i fotografia, i, a més, escultura de gran grandària. En els dibuixos i esbossos inicials estem traçant algunes especificacions del que precisem, com alguna nova sala monumental quant a altura, amb el que aportaríem a l’immoble espai de grans proporcions, ideals per a albergar escultures imponents”, relata Antonio Manresa.

Reivindicació de la indústria cultural

L’ampliació del MACA “és un crit de tot el sector cultural i del propi museu. Comptem amb fons pictòrics que mereixen ser coneguts per la ciutat d’Alacant i pels nostres visitants”, incideix el portaveu municipal.

“Hem rebut últimament una gran donació d’art de dos col·leccionistes Jenkins i Romero que incrementarà l’interés cultural pel propi museu. Aqueixa col·lecció, composta per 291 creacions de 155 artistes internacionals, ha de ser mostrada a la ciutadania d’Alacant i al món de l’art, creixerem en els mercats del turisme cultural de capitals europees com París, des d’on ja s’han interessat sobre els noms dels creadors que la componen. Alacant no sols ofereix sol i platja, que hem de continuar mantenint, sinó una vida cultural amb exposicions que han de ser mostrades i conegudes pels nostres ciutadans i turistes”, explica el regidor.

La inversió prevista, quan s’aproven els nous comptes sobre els romanents de tresoreria, de 250.000 euros per als estudis previs de l’ampliació i de 90.000 euros per a portar des de Nova York la col·lecció d’art, són quantitats incloses en les partides que sumen 50,2 milions d’euros de fons sobrants municipals. El govern local ha anunciat que es disposa a injectar aqueixos muntants amb l’objectiu de rellançar l’economia, generar treball i millorar la ciutat.

Fundació La Caixa

D’altra banda, CaixaBank, a través d’una aportació econòmica de la Fundació “la Caixa”, ha mostrat el seu suport al projecte d’educació i mediació social del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) que té com a objectiu presentar el museu com un espai inclusiu de tots i per a tots. L’entitat cultural ha rebut una col·laboració de 10.000 euros de la Fundació “la Caixa” a través de CaixaBank.

El MACA desenvolupa programes de mediació artística dirigits a col·lectius amb diferents capacitats, diversitat funcional o en risc d’exclusió social, als quals motivar, descobrir i conéixer a través de l’art, posant a la seua disposició les possibilitats de la creació i reflexió contemporànies. Aquests programes de mediació social potencien la integració efectiva i l’accessibilitat real de tots a l’art, a la cultura i al museu.

Des de 2012 fins hui han sigut ateses un total de 2.436 persones en 185 visites o grups específics. Les associacions i col·lectius amb els quals el MACA ha establit una relació de proximitat són àmplies i variades quant a persones en les seues diferents capacitats o situació de vulnerabilitat, però totes i cadascuna d’elles considera ja aquest museu com a part de la seua experiència vital.

El programa d’educació social del MACA en 2021 desenvolupa alguns projectes com la novena edició de ‘Reminiscències, Art i Cultura contra l’Alzheimer’ per a persones amb la malaltia d’Alzheimer de AFA Alacant; ‘Tirant del fil’, una experiència educativa amb les persones amb discapacitat intel·lectual que posa l’èmfasi en el seu treball creatiu i no en la discapacitat per al Centre Ocupacional Terramar de APSA d’Alacant; i ‘R de Retrat’, un projecte d’acostament a l’art per als alumnes de les Unitats Específiques d’Educació Especial que s’està desenvolupant enguany en el CEIP Azorín i l’IES Gaia de Sant Vicent del Raspeig.