La Comissió ha estat presidida per l’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, amb la representació de tots els grups de la corporació municipal, així com representants de la Universitat d’Alacant, de la Comissió Cívica per a la recuperació de la Memòria Històrica, i de la Diputació.
Padilla en resposta als retrets d’alguns grups polítics, ha assenyalat que «la constitució de la Comissió no s’ha creat fins ara, amb l’equip de govern del PP. Quan va ser el 31 de març de 2016, amb el govern del tripartido quan el Ple aprova la creació d’aquesta».
«D’altra banda volem assenyalar, que els actes que hem preparat per a la commemoració del 80 aniversari de la fi de la Guerra Civil, s’han intentat dur a terme en col·laboració amb totes les institucions, com és el cas de la Generalitat, amb la qual no hem pogut coordinar-nos en l’agenda d’esdeveniments malgrat la nostra predisposició».
Els representants polítics, després de debatre alguns punts de la proposta inicial de programació elaborada des del Departament de Memòria Històrica de la regidoria de Cultura, han acordat realitzar els següents actes institucionals:
- 28 de març: Ofrena floral en el port d’Alacant en memòria de l’eixida del Stanbrook.
- 1 d’abril: Acte d’homenatge i reconciliació en el Camp dels Ametlers
- 4 d’abril: Inauguració de l’Exposició LA GUERRA VA ACABAR A ALACANT a la Casa de Màquines, (Refugi de Sèneca)
- 25 de Maig (Mancant confirmar amb la Junta Electoral): Acte institucional d’homenatge a les víctimes Bombardeig Mercat Central. Plaza 25 de Maig.
- A concretar: Obertura refugis zona EDUSI.
- Mediats de desembre: Acte de clausura del 80 Aniversari amb un Espectacle de Dansa per l’alumnat del Conservatori Professional de Dansa José Espadero, en el Teatre Principal.
L’acte que finalment tindrà lloc l’1 d’abril, estava previst en el primer esborrany de programa per al 31 de març en el monument de la Creu dels Caiguts, però s’ha decidit per unanimitat canviar l’emplaçament, amb l’objectiu de no ferir sensibilitats i aconseguir un consens entre tots els grups polítics.
Padilla s’ha mostrat satisfeta en finalitzar la reunió ja que ha quedat clar que «amb capacitat de diàleg, podem programar l’homenatge que un fet tan important com el final de la Guerra Civil va tindre no solament per a la nostra ciutat, si no per a tot el territori nacional».
D’altra banda, el regidor de Guanyar Daniel Simón ha assenyalat que «fa mesos, el seu grup, va posar en coneixement de la Regidoria de Cultura i Memòria Històrica, i de tot l’ajuntament, l’existència de fons per a la celebració dels actes de la Guerra Civil a Espanya. El programa “Europe for Citizens” s’havia posat com a objectiu per a 2019 commemorar aquesta efemèride, perquè es recordara perquè va ocórrer aqueixa guerra i perquè no torne a ocórrer més, i 2019 serà l’any del 80 aniversari del final de la Guerra Civil Espanyola. Bé, perquè ho vam dir perquè la ciutat demanara aqueixos fons europeus, igual que ho faran altres ciutats d’Espanya , i se’ns va fer justificant de recepció, ho demanem en un Ple. Hui ens assabentem en la Comissió d’Actes de la Guerra Civil que no s’han sol·licitat aquests fons . És a dir, s’han deixat perdre fons europeus enmig de queixes per l’escàs pressupost de la regidoria . No ho entenem. No entenem aquesta deixadesa, que és símptoma de la deixadesa general que s’ha destil·lat hui amb la celebració d’aquests actes en general. S’han tardat 3 anys a convocar la comissió, es fa a dos mesos vista, amb actes de la Generalitat anunciats, amb els quals no hi ha cap coordinació, i damunt ens assabentem hui que s’han deixat perdre aquests fons europeus.»
Comentarios