L’Ajuntament d’Alacant ha acordat en la Junta de govern la contractació de les obres del projecte de rehabilitació i obertura al públic de cinc refugis antiaeris ubicats dins de l’àmbit del EDUSI-Las Cigarreras, tenint en compte la proposta d’adjudicació de l’oficina de contractació a favor del comerciant que va ser millor ubicat en el procediment, Novum Proyectos Integrales i Servicios , amb una proposta econòmica de 280.245,90 euros. Amb aquesta acció, l’Ajuntament té com a objectiu realitzar aquestes cinc infraestructures per protegir la població en cas d’bombardejos de la guerra civil a disposició del públic tant per a visites guiades com per a diferents activitats culturals.

Aquesta actuació es promociona a través dels regidors de cultura i coordinació de projectes, liderats per Antonio Manresa i Antonio Peral, respectivament, amb l’objectiu de promocionar el projecte d’obertura i rehabilitació de cinc refugis antiaeris, situats a la zona d’EDUSI entre els dos castells d’Alacant. D’aquesta manera Alacant es convertirà en la primera ciutat espanyola, i una de les primeres europees, amb recursos més memorístics rehabilitat i obert al públic.

Ara els refugis de les places de Balmis i Sèneca estan oberts al públic, i amb l’obra que ara es contracta s’obriran les de les es netesde Jorge Juan (general Marvá), Marqués de Molins, Plaza músico Tordera, Mercat Central i l’antiga Tabacalera.

En tots ells, no només es realitzaran obres de rehabilitació, sinó que s’instal·larà un sistema elèctric i baranes per al seu possible ús expositiu. De la mateixa manera, el treball inclou fer-los totalment accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

Els projectes formen part de l’estratègia integrada de desenvolupament urbà EDUSI Las Cigarreras, és objectiu temàtic 6, destinat a «promoure la protecció, promoció i desenvolupament del patrimoni cultural i natural de les zones urbanes, en particular els d’interès turístic».