Des de la Regidoria de Política Lingüística enguany s’ha tornat a editar una altra publicació dedicada a les nostres Festes de Nadal. En concret, de tots els actes que componen la nostra celebració nadalenca, s’ha dedicat a l’acte del Ban Reial (“Les Burretes”). S’editaran 10.000 i la majoria es repartiran en els Centres Educatius de la nostra ciutat.

En aquesta edició, després d’una petita introducció, en què s’expliquen les peculiaritats d’aquest acte i s’homenatja molts dels autors i autores del text del Ban Reial, de manera gràfica i visual es poden seguir tots els moments que componen aquest acte, acompanyats d’un senzill vocabulari que ho complementa (tots els xiquets nerviosos esperant el pas de les burretes per a depositar les seues il·lusions en forma de carta als Reis; el Ban del Tio Piam, acompanyat dels personatges del Tirisiti, l’actuació dels grups de danses i de la presència de la gent del poble; els negres; el repartiment del Ban Reial en format d’al·leluies; les bandes de música; l’Ambaixador Reial que declama el Ban sobre una carrossa, al llarg de tot el recorregut de la seua comitiva, les Burretes amb les seues bústies per a les cartes; la comitiva de torxes i bengales per la muntanya i el telegrama reial penjat a la façana de l’Oficina de Turisme; i, també, el campament reial muntat al Preventori on es preparen els Reis per a la seua entrada a Alcoi), preludi de l’arribada, l’endemà, de Ses Majestats, els Reis d’Orient.

Aquesta publicació, realitzada i dissenyada per Rosanna Crespo, ja és la quarta de les que componen aquesta col·lecció infantil dedicada a les festes de Nadal alcoianes, i també al vocabulari específic que tenen: la primera (2017) va ser el Petit Vocabulari del Nadal alcoià; la segona (2018), anomenada El Tio Piam; i la tercera (2019) dedicada a Les Pastoretes; i, enguany (2020) El Ban Reial (“Les Burretes”).

“Alcoi és la Ciutat de Nadal, vivim aquesta celebració de manera especial i tenim uns actes únics que ens fan que la màgia arribe any rere any. Des de la regidoria de Política Lingüística tornem a fer una aportació per enriquir el nostre patrimoni cultural i que la infància de la ciutat, així com els possibles visitants puguen conéixer millor el Nadal Alcoià amb el nostre vocabulari”, ha afirmat el regidor de Política Lingüística, Raül Llopis.