L’Àrea d’Arqueologia i Museus de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat un programa de visites guiades al castell i els museus de la ciutat per a la setmana de Falles.
‘Descobrir el Castell de Dénia’ proposa un recorregut ascendent pel monument, que culmina al Museu Arqueològic, descobrint la història que atresora. Esta visita es realitzarà els dies 16, 17 i 19 de març, a les 11 hores.
La següent proposta és una immersió al Museu dels Joguets per conèixer la història de la indústria joguetera deniera. Esta visita està programada els dies 16 i 19 de març, a les 17 hores.
Per últim, el 18 de març, a les 11 hores, es realitzarà una visita guiada al Museu Etnològic, acostant-nos a una Dénia d’esplendor l’economia de la qual girava en torn al cultiu de la pansa.
Per a participar-hi es requereix inscripció prèvia al correu jagulles@yto-denia.es o al telèfon 966420260, de dilluns a diumenge, en horari de 10 a 13 hores.
La programació en detall és la següent:

DESCOBRIR EL CASTELL DE DÉNIA
El Castell de Dénia és l’emblema de la ciutat i el seu vigilant sempitern. Des del cim es contempla la urbs en tota la seua esplendor i entre les muralles es llegeixen segles d’història gravats en cadascuna de les pedres que les conformen. Descobrir el Castell és una visita que pretén aproximar-nos a aquesta llarga història, revelada en cadascun del espais de l’interior de la fortalesa. El recorregut s’inicia en la part baixa del recinte per ascendir i, al seu torn, descobrir la història que atresora. La visita culmina en el Museu Arqueològic, siti a la part més elevada, des d’on es contemplen segles d’Història.
La visita guiada es desenvoluparà els dies 16, 17 i 19 de març de 2023, a les 11 hores. El punt d’encontre serà al peu de la torre del Consell, que està davant del quiosc de venda de tiquets.
És necessària la inscripció prèvia a jagulles@yto-denia.es o al telèfon 966420260, de dilluns a diumenge en horari de 10 a 13 hores.

EL MÓN DELS JOGUETS DE DÉNIA
Camions, nines, arrossegalls, vaixells, trens… Va haver-hi un moment en la història del segle passat en el qual l’economia girava al voltant d’una variada producció de joguets de fusta. Aquell món, ja finit, està recollit al Museu del Joguets en el qual xiquetes i xiquets poden conèixer la tipologia de joguines pretèrites i els adults aproximar-se de primera mà a les característiques d’una indústria que va assolir el repte de la reconversió econòmica. La visita pretén aproximar el públic als modes de producció i a la variada i rica tipologia de la indústria joguetera.
La visita aproparà el visitant a l’evolució de les dimensions i tipologies d’alguns joguets, en viu contrast amb els actuals.
La visita guiada es desenvoluparà els dies 16 i 19 de març de 2023, a les 17 hores. El punt d’encontre serà a la recepció del Museu dels Joguets.
És necessària la inscripció prèvia a jagulles@yto-denia.es o al telèfon 966420260, de dilluns a diumenge en horari de 10 a 13 hores.

MUSEU ETNOLÓGIC DE DÉNIA. ENTRE RANDES I PANSES
El segle XIX va suposar per a Dénia un moment d’esplendor que va deixar la seua empremta en la transformació de la fesomia urbana i el paisatge agrícola. El monocultiu de la pansa es va convertir en l’eix de l’economia local, oferint el resultat d’una ciutat avançada i moderna.  En el Museu Etnològic de Dénia podrem aproximar-nos a les dues cares de la moneda: com vivia la burgesia entre randes i modernitat i com era la vida i la producció agrícola que, entre panses i escaldaes, va propiciar l’ascens social i econòmic de la ciutat. A més, s’incidirà en el continent, atés que l’edifici, al cor històric de la ciutat, és un exemple representatiu dels immobles d’aquesta burgesia.
La visita guiada es desenvoluparà el dia 18 de març de 2023, a les 11.00 hores. El punt d’encontre serà a la recepció del Museu Etnològic.
És necessària la inscripció prèvia a jagulles@yto-denia.es o al telèfon 966420260, de dilluns a diumenge en horari de 10 a 13 hores.