El doctor valencià va ser el director tècnic i alma mater dels Jocs Esportius de Centreamèrica i del Carib celebrats en Barranquilla en 1946. Les memòries d’este esdeveniment han sigut donades ara a l’Arxiu Municipal de Dénia
Manuel Usano Martín va ser pioner de la medicina esportiva a Espanya, així com un dels millors esportistes valencians de la primera mitat del segle XX. Exiliat per les seues idees polítiques a França, Colòmbia i els Estats Units d’Amèrica, no va poder tornar a Espanya fins a principis dels anys seixanta (amb nacionalitat estatunidenca). Des de llavors, i recordant la seua joventut, sempre es va sentir molt vinculat a la comarca de la Marina Alta i, molt especialment, a Dénia, localitat de la qual era un enamorat i on passava llargues temporades.
A Colòmbia, entre altres càrrecs prominents, va ser designat director tècnic per a la celebració dels V Jocs Centreamericans i del Carib de 1946. Per atzars de la vida, Ángel Martínez Llaneza, destacat membre de la FUE (Federació Universitària Escolar), ha conservat durant més de 75 anys les memòries d’estos Jocs, un document excepcional per a la història de l’esport que ara ha donat a l’Arxiu Municipal de Dénia.
En les prop de 300 pàgines d’estes memòries es pot conéixer tot quant va esdevindre en els mesos previs a la celebració dels Jocs, així com tot el referent a la competició (equips, modalitats, personalitats, etc.).
Imatges, dibuixos, conferències, resultats, debats i pàgines culturals il·lustren els textos que reflectixen el moment excepcional que es va viure llavors a la ciutat caribenca de Barranquilla. Esta publicació suposa, igualment, una excepcional font d’informació per a la reconstrucció de l’esport a Amèrica Llatina a mitjan segle XX, així com per a conéixer el paper de la dona esportista i, molt especialment, per a valorar el llegat humà, esportiu i social de Manuel Usano.
La donació d’estes memòries dels Jocs Centreamericans i del Carib de 1946 va tindre lloc el mes de maig passat en l’Arxiu Municipal de Dénia i va comptar amb la presència d’Ángel Martínez Llaneza, Mireia Usano, filla del protagonista, Raúl García de la Reina, regidor de Cultura de Dénia, Rosa Seser, arxivera de Dénia, Marianti Marín i Pilar Bonet, presidenta i secretària, respectivament, de l’Associació d’Amics de la FUE, José María Azkárraga, fotògraf, Cristina Escrivà Moscardó, investigadora i documentalista especialitzada en la recuperació del llegat cultural històric republicà, i Recaredo Agulló, filòleg i historiador de l’esport, entre altres persones convidades.
Estes memòries complementen el Fons Manuel Usano de l’Arxiu de Dénia, creat en 2019 quan Mireia i Maricel Usano Crespo, filles del doctor, van donar a l’Ajuntament de Dénia l’arxiu fotogràfic familiar sobre la Guerra Civil: un conjunt de 72 fotografies de guerra preses per Usano, aficionat a la fotografia que va retratar estampes de la vida diària del batalló Juan Marco, el mateix on van servir els més de setanta voluntaris deniers allistats en defensa de la República, entre altres escenes de la contesa.
Comentarios