Les regidories de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi han organitzat la ruta Els camins de l’aigua’, que tindrà lloc diumenge que ve 10 d’abril, de 10 a 14 hores. Es tracta d’un recorregut guiat al Molí de Mànec i a l’ermita de Sant Vicent, de nivell de dificultat baixe. L’activitat s’emmarca en la programació de la XI Setmana Cultural L’Alfàs amb Història, que enguany gira entorn de dues de les partides rurals més antigues del municipi: Carbonera i El Captivador.
Durant la ruta es visitarà el Vaig moldre de Mànec, situat en el barranc de Carbonera. Allí els visitants podran conéixer tot el procés de transformació del gra en farina, seguint el recorregut de l’aigua. Durant la visita, s’explica com estava organitzat el molí, amb una planta superior destinada a l’habitatge del moliner i de la seua família, i una planta inferior, on se situava la maquinària i altres elements necessaris per a la molta del gra.
La ruta també inclou la visita a l’ermita de Sant Vicent del Captivador, edifici construït entre 1802 i 1803 gràcies a l’obstinació i finançament dels habitants del lloc, que no van tindre cap mena d’ajuda civil o eclesiàstica. L’ermita, des de la seua construcció fins a l’actualitat, ha transcendit la seua funció religiosa actuant com a espai de trobada i reunió per a residents de tres localitats veïnes: La Nucia, l’Alfàs del Pi i Altea.
La ruta ‘Els camins de l’aigua’ és una activitat gratuïta que organitzen les regidories de Cultura i Patrimoni. Per a assistir és necessari inscriure’s a través de l’adreça de correu electrònic museovillaromana@lalfas.com.
D’aquesta manera conclourà l’onzena Setmana Cultural l’Alfàs amb Història, enguany titulada ‘L’Alfàs abans L’Alfàs: Carbonera i El Captivador’, en la qual es retrà homenatge a la Associación II Centenari de l’Ermita de Sant Vicent del Captivador amb el lliurament del Premi L’Alfàs 2022.
L’Ajuntament de l’Alfàs va crear aquesta Setmana Cultural per a commemorar la segregació de la Baronia de Polop i el naixement del nou municipi de l’Alfàs del Pi, fet que va tindre lloc el 16 d’abril de 1836.