El regidor de Medi Ambient, Dámaso Aparicio, ha informat que l’Ajuntament d’Oriola està elaborant la redacció d’un nou catàleg d’Arbres Monumentals i Singulars d’Interés Local d’Oriola. I és que fins hui el Consistori no compta amb cap element bibliogràfic d’aquestes característiques, mentre que d’aquesta manera, es compliria amb l’aprovació del Decret 154/2018 del Consell que desenvolupa la Llei de Patrimoni Arbori.
Així mateix, des de la Regidoria de Medi Ambient “hem encarregat els treballs per a la redacció i un catàleg que no incloga els arbres que s’hagen pogut perdre pel pas del temps, i incorpore nous exemplars que són coneguts actualment, especialment des dels recents inventaris del Palmerar d’Oriola a conseqüència de les dades que llança el pla director i de gestió”, ha explicat Aparicio.
En aquest sentit, l’edil ha recordat que “existeixen 1.275 palmeres monumentals en el Palmerar, de les quals 517 són municipals i 758 són privades i que quedaran recollides en aquest catàleg”. A més, es preveu sol·licitar la incorporació com a palmeres monumentals d’interés local la vintena de palmeres selectes existents, donades les seues especials singularitats genètiques o d’índole cultural.
Per tant, en aquest nou catàleg, “s’inclouran tots els arbres i arbredes d’aquelles autòctones i al·lòctones que radiquen en tot el terme municipal, tant públiques com privades, les característiques botàniques de les quals de monumentalitat, edat, port o altres tipus d’esdeveniments històrics, culturals, científics, d’esbarjo o ambientals lligats a ells i al seu llegat els faça mereixedors de protecció i conservació”, tal com ha assegurat l’edil de Medi Ambient.
D’altra banda, aquests treballs consistiran en l’elaboració d’un mostreig de tot el municipi oriolà, des de Barba-rossa fins a la Costa, fent reconeixements i cerques in situ, observant els arbres que destaquen en la zona, així com contactant amb els alcaldes pedanis i veïns del lloc que més coneguen les zones i puguen ajudar en aquesta tasca.
Posteriorment es realitzarà una base de dades georeferenciada de tots els exemplars, tant dels monumentals com dels singulars i s’efectuarà com marquen les normes, una fitxa individual de cadascun d’ells, entre altres, es determinarà la seua edat, nom popular, localització, altura, perímetre del tronc o braços, diàmetre total de la copa, propietari/s, motius que justifiquen la seua protecció, el seu estat de conservació.
En l’actualitat, i després de l’última actualització oficial que data del 10/02/2020, estan inscrits en el catàleg valencià únicament 20 arbres monumentals mitjançant protecció expressa per la Generalitat. El nou catàleg municipal en el qual la Regidoria de Medi Ambient està treballant, incrementarà notablement els exemplars municipals presents en el catàleg oficial valencià, tant per als exemplars monumentals, com per als singulars i monumentals d’interés local, i suposarà el document bàsic per a la correcta posada en valor i protecció del nostre patrimoni arbori tant públics com privats.
Una vegada finalitzada la redacció de catàleg, es procedirà a la consulta pública dels interessats i titulars en el cas dels exemplars privats, per a poder continuar amb el tràmit administratiu necessari per a la seua aprovació final.
Comentarios