L’Ajuntament d’Oriola ha organitzat un ampli programa d’activitats per a celebrar el Dia de l’Orgull LGTBI que comptarà amb teatre, xarrades, exposicions i concerts que no deixarà a ningú indiferent.

Les regidories de Cultura, Joventut i Participació Ciutadana que dirigeixen Mar Ezcurra i Almudena Baldó respectivament, han presentat el que seran més de dues setmanes de diferents esdeveniments per a tots els gustos. Aquests esdeveniments són fruit també de la col·laboració del teixit associatiu LGTBI tant del municipi, en concret de l’associació «Atreveix-te», com amb altres col·lectius de diversos llocs del territori nacional. A més, Participació Ciutadana compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

L’Ajuntament i les oficines municipals de Platja Flamenca en Oriola Costa s’il·luminaran amb els colors de la bandera LGTBI. També es col·locarà la bandera oficial de l’orgull tant al balcó de la Casa Consistorial com en l’edifici de la Casa de la Joventut, on té les oficines les regidories de Cultura i Joventut i es retolaran les façanes del Teatre Circ i La Llotja, on a més es farà una acció participativa.

Així mateix, per a commemorar la diversitat s’ha realitzat una decoració de paraigua amb els colors de la bandera LGTBI al carrer López Pozas, una activitat que es va realitzar fa uns anys de manera pionera per aquest Ajuntament, que s’ha estés a altres municipis, i que havia sigut demandada per la ciutadania perquè es tracta d’una decoració molt cridanera. No obstant això, i com que aquesta decoració és efímera, a fi de mantindre el compromís del municipi amb els oriolans/as LGTBI s’ha decidit pintar un total de nou bancs en tot el municipi, a Oriola trenque, sis pedanies i Oriola Costa, amb els colors de la bandera LGTBI.

Des de Cultura s’arrancarà diumenge que ve a l’esplanada de Platja Flamenca, en Orihuela Costa, on s’inaugurarà una exposició vinílica sobre la història de la música amb perspectiva LGTBI que serà amenitzada amb un concert de la Big band `Adlibitum ́ titulat “A qui li importa”, i conclourà el dia 8 de juliol amb el concert de la cantant Rosa López en el Teatre Circ Atanasio Die.

L’acte central d’aquesta programació serà l’II Pregó `Orgull de Cultura‘ que enguany serà a càrrec de la Prohibida, una de les grans artistes travestís del nostre país i un dels grans referents de l’univers drag a nivell internacional, amb una sòlida carrera musical i televisiva. Es tracta d’una inquieta creadora LGTBI amb un nexe poc conegut a Oriola i el Baix Segura, que visita regularment. El pregó se celebrarà el dimarts 6 de juliol i després d’ell actuarà el periodista i Dj oriolà Agustín Gómez Trenca’ls, primer pregoner de l’Orgull a Orihuela, amb una de les seues conegudes sessions en la qual també actuarà La Prohibida. L’acte serà en la plaça de Ramón Sijé i comptarà amb totes les mesures de seguretat.

El dilluns 28 de juny, s’inaugurarà a Oriola la mostra “… de maragdes i epentismo. Poetes que van obrir portes a l’arc de Sant Martí” en el Centre Cultural La Llotja. Una inauguració que comptarà amb l’actuació del DJ oriolà David Rodríguez.

També en el Centre Cultural La Llotja tindrà lloc tant la conferència que oferirà el poeta Luis Antoni de Villena titulada `Esplendors secretes de Constantino Cavafis´, el dimarts 6 de juliol, com la representació de l’obra teatral “Temor Creïble”, un teatre documental sobre la realitat de les persones refugiades LGTBI.

Molt interessant és també l’exposició, que ha organitzat Participació Ciutadana, i que podrem visitar, des del 28 de juny fins a l’11 de juliol, a la sala d’exposicions de l’antiga CAM. Amb el títol «Referents històrics lèsbics» es posarà de manifest l’orientació sexual de 17 dones importants en la història i l’orientació de la qual sol ser desconeguda, com ara Victoria Kent, Chavela Vargas o Gabriela Mistral. Així mateix romandran exposades les diferents banderes LGTBI, com la bandera trans o la bisexual, perquè la ciutadania puga conéixer-les. Aquesta exposició podrà ser visitada igualment en Orihuela Costa durant el mes de setembre. Per a aquesta mostra s’ha comptat amb la col·laboració de diferents col·lectius com ‘Atrévete Orihuela’, ‘No Te prives Murcia’, ‘Ojalá Málaga’ i altres col·lectius.

El dijous 8 de juliol aquesta programació especial comptarà amb el concert de Rosa López en el Teatre Circ Atanasio Díe. Un concert d’entrada lliure en el qual la cantant repassarà les cançons més conegudes i reconegudes del moviment LGTBI.

Les regidories de Cultura i Joventut també, com ja ho fera l’any passat, repartirà entre pubs, bars i restaurants d’Oriola i la Costa sotagot amb el logo i la bandera LGTBI amb la finalitat d’involucrar si cap més a la ciutadania en aquesta celebració de l’Orgull. Es repartiran 40.000 sotagot perquè l’Orgull siga present durant aquests dies també en els nostres bars. Els establiments que col·laboren amb el repartiment d’aquests sotagots rebran un adhesiu «Friendly LGTBI». També es repartiran polseres arc de Sant Martí i, com a novetat enguany, es repartiran màscares.

En aquesta programació també s’inclou la xarrada que han organitzat conjuntament el col·lectiu Sororitat d’Oriola i l’associació Atreveix-te Orihuela el dissabte 26 en La Llotja. Una xarrada que impartiran Aitzole Araneta, sexòloga i activista transfeminista, i Toñi Díaz, actriu compromesa amb la visibilitat de la dona trans, sota el títol Realitats Trans i Feminisme”. A més, l’associació ‘Atrévete Orihuela’ realitzarà un taller a la Biblioteca Municipal María Moliner el dimarts 29 de juny a les 19 hores.

En aquesta ocasió els actes estan presidis per l’eslògan «Oriola et vol», el qual ha sigut consensuat amb el teixit associatiu per a llançar el missatge que totes les orientacions sexuals té cabuda en el nostre municipi, des de la diversitat i el respecte mutu.

Finalment, s’han elaborat una sèrie de podcasts amb diferents temàtiques LGTBI en el nostre municipi, abordant temes diferents com la lgtbifobia o el problema de la normalització de les orientacions homosexuals en l’esport. Els podcasts han sigut elaborats pel periodista Emilio J. Martínez Salazar, i compten amb importants punts de vista relacionats amb el tema des del nostre municipi.