El regidor de Cultura, Antonio Manresa, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont i l’artista Olga Diego, han inaugurat l’exposició «Jardí Automáta»,una gegantesca instal·lació formada per un centenar d’escultures inflable-electròniques inspirades en els bells, extravagants i suggeridors personatges del Bosco.
Després d’un llarg viatge que va partir de València i que ha transcorregut per Taipei i per París, l’artista alacantina mostra a Alacant l’obra completa de Jardí Autòmat: exposició i procés creatiu, Jardí Autòmat mostra un centenar d’escultures inflables i electròniques que recreen el Jardí de les Delícies del Bosco. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant exhibeixen l’obra d’Olga Diego, una de les artistes de la Comunitat amb major projecció internacional.
En ella, éssers humans nus gaudeixen, juntament amb animals de totes les espècies, d’un món de plaer sense límits. Un món suggeridor on també trobem bells ocells, peixos i fruits exòtics. Aquests elements són els que apareixen en ‘Jardí Autòmat’, un laberint de grans cossos translúcids que suggereixen una existència màgica.
‘Jardí Autòmat’ és un dels majors projectes de l’artista alacantina, Olga Diego, que arriba a Alacant, a la Llotja del Peix després d’un llarg viatge que va partir de València, en el Centre del Carme, i que ha transcorregut per Taipei (Taiwan) en el Treasure Hill Light Festival i en la seu de la UNESCO a París.
Manresa ha assenyalat que «Olga a través d’aquests particulars personatges, ens convida a fer una important i necessària reflexió en un moment especialment crític pel que fa al medi ambient, i que té en l’ús desmesurat del plàstic un clar exemple del que cal erradicar».
Pérez Pont ha manifestat que “l’exposició és una de les propostes internacionals del Consorci de Museus per a enguany. A través d’ella s’han obert noves línies de col·laboració amb programes de residències artístiques com la de Taipei o amb la Representació Permanent d’Espanya davant la UNESCO” i ha destacat que “la seua mostra a París, en la seu de la UNESCO va suposar una estratègia de promoció molt intensa per on van passar 194 països a través de les seues ambaixades”.
El director del Consorci de Museus ha assenyalat que “Olga Diego és una de les artistes de la nostra Comunitat més internacionals” i ha afegit que “treballa tibant els límits entre l’artístic i el físic mostrant-nos una altra dimensió de l’art a través de la tecnologia”.
Per la seua part l’artista ha assenyalat que “Alacant reuneix per primera vegada l’obra completa de Jardí Autòmat, tant les obres finals com el procés creatiu que per a mi té la mateixa importància”.
Un xicotet conjunt d’aquests éssers es mostren en el MACA des de la setmana passada com a avantsala a aquesta gran exposició. La mostra en la Llotja del Peix presenta a més de noves peces, un laboratori de creació compost per diverses instal·lacions que recullen el procés creatiu i que són en si mateixes noves obres d’art.
La ideació, els esbossos, fotografies de la construcció de les peces, els patrons i fins i tot els vestigis de la creació que es transformen en noves creacions, tot això forma part d’aquest laboratori que es completa amb l’experiència d’aquestes escultures en els seus viatges pel món.
La importància d’aquesta última part de la mostra que finalitza a Alacant el seu periple, està fora de tot dubte quan s’observen les nou caixes originàries de viatge il·lustrades per l’artista amb carbonet, tinta xinesa o aquarel·la que resumeixen les sensacions de l’artista en construir aquest Arca de Noé amb un centenar d’aquests éssers.
Olga Diego ha recordat que aquests personatges estan vius i ha manifestat que “en una de les instal·lacions es mostren fotografies zenitals de les peces en els processos de neteja i reparació. Es tracta d’un muntatge que requeria un manteniment, he hagut de reparar per exemple a una girafa ferida. Això és una qüestió molt poètica que necessitava plasmar gràficament”.
El pecat ara és el plàstic
En ‘Jardí Autòmat’ diferents humanoides, quadrúpedes i personatges híbrids són suspesos en l’espai de la sala en una composició aèria i en continu moviment, mentre uns altres inflables es troben posats en el sòl recreant escenes més terrenals i libidinoses.
En aqueixos cossos translúcids, els seus motors, com a cors elèctrics, insuflen aire en el seu interior, marcant amb els seus ritmes una indesxifrable simfonia elèctrica. Llums led acaben de conformar els cossos i una pluja de cables i circuits electrònics es despengen des de les figures fins a posar-se en el sòl de la sala.
Olga Diego explica que “darrere de l’obra del Bosco, que tan atractiva ens resulta hui, trobem una crítica al pecat. Convertits en una societat capitalista incapaç de modular un respecte pel medi ambient, patim d’un malbaratament desmesurat, i és en aqueixa luxúria consumista on vam mostrar el nostre immens pecat, el plàstic”.
Una nova vida per a Jardí Autòmat
La previsió és que el projecte de ‘Jardí Autòmat’ s’acomiade en la Llotja del Peix d’Alacant però l’artista Olga Diego ja treballa en un nou procés de transformació de les peces que veurà la llum pròximament a Nova York.
“Hi ha un després per a Jardí Autòmat. Es tracta d’una experimentació per a la mutació del plàstic. El meu objectiu és donar-li una nova vida. El plàstic és perible, i lluny de generar un residu, la intenció és transformar-lo en una obra rígida i permanent” ha explicat l’artista alacantina.
El director del Consorci de Museus ha afegit que “Jardí Autòmat està en la línia del nostre objectiu de crear un estat de consciència mediambiental des de la cultura, l’art i l’educació. Un procés en el qual treballarem molt intensament en 2020”.
Comentarios