El Jurat de l’I Premi de Nous Narradors de Fundació Mediterrani, convocat per la Fundació Mediterrani i dirigit a escriptors menors de 35 anys, ha decidit atorgar el premi a la novel·la “Si no fuera por este pulso” l’autor del qual és l’escriptor argentí Axel Levin.
L’acte de la fallada ha tingut lloc en la seu de Múrcia de la Fundació Mediterráneo, en un acte en el qual han intervingut Rosa Peñalver, vicepresidenta de la Fundació Mediterrani, i Basilio Pujante, president del Jurat.
La vicepresidenta de la Fundació Mediterrani, Rosa Peñalver, ha afirmat que “la Fundació manté des de fa dècades un compromís amb el foment i reconeixement del talent literari dels joves creadors, exercint com a punt de trobada entre la cultura i societat, i donant suport a la creativitat i als nous talents.”
Al Premi Nous Narradors de Fundació Mediterráneo de Novel·la s’han presentat un total de 94 novel·les de 15 nacionalitats diferents i el guanyador, Axel Levin, ha obtingut un premi de 5.000 euros i la novel·la s’editarà amb una tirada inicial de 800 exemplars en l’editorial Pre-Textos.
Els membres del jurat, format per professor i crític Basilio Pujante, l’escriptora Pilar Fraile, el periodista Manuel Madrid, la professora Carmen Pujante i Manuel Borrás, director de l’editorial Pre-Textos, han coincidit a premiar l’obra d’Axel Levin, que connecta la realitat amb el gènere fantàstic.
El president del jurat ha destacat durant l’acte de la decisió “la qualitat de les 5 obres finalistes” i ha assenyalat “la maduresa que el guanyador ha mostrat en la seua obra malgrat els seus 31 anys i ésser la seua primera novel·la”. Sobre la novel·la, Puixant assegura “l’interessant del tema tractat, sobre les dinàmiques de diferents violències de la història de l’Argentina del S.XX i el seu pes en les famílies de les víctimes”.
El propi Levin ha assenyalat que “vaig rebre el premi amb molta sorpresa i amb molta alegria. Per a mi significa un pas molt important per a poder donar a conéixer la meua escriptura i la meua proposta estètica. És un salt enorme”.
“En la novel·la”, afig l’autor, “em vaig proposar poder desenvolupar una història que involucra alguns aspectes de la història de l’Argentina, com la dictadura militar o les nacionalitzacions dels anys 70, entrellaçant eixos fets amb alguns elements de la meua història personal i familiar, tot això la passió que sent per la ciència-ficció, la qual cosa em permet jugar amb els limites ficcionales de la realitat i donar-li a la protagonista alguns atributs extraordinaris.”
La novel·la
“Si no fora per aquest pols” és una novel·la que partint d’una base realista, s’endinsa en el gènere fantàstic proposant una trama que camina entre l’esotèric i l’històric. La protagonista necessita conéixer la veritat sobre la desaparició dels seus avis, ocultada per la família, i comença una cerca que la porta a la Cumbrecita, una turística localitat de muntanya de l’interior de l’Argentina.
En el llibre es mesclen les atrocitats comeses per la Dictadura argentina amb l’acolliment que al país es va donar a alguns nazis. La història ens mostra que totes dues violències encara poden estar més presents del que ens creiem. En el llibre trobem ressons del nou gòtic andí cultivat per autores contemporànies com l’argentina Mariana Enríquez.
El guanyador
Axel Levin va nàixer en 1992 a la Ciutat Autònoma de Buenos Aires. Es va graduar de Tècnic Nacional en Recreació i Temps Lliure (ISTLyR, 2012), de Professor (2017) i Llicenciat (2018) en Ciències Antropològiques (UBA). També, de Magister en Antropologia Social (UBA, 2023). Actualment, es troba fent el Doctorat en Ciències en Antropològiques (UBA).
Levin va participar de l’antologia 2015 de L’Ajuntada (Associació de Poetes Argentins), i de l’antologia «Com dir» (2017), pels deu anys del segell editorial Ruïnes Circulars. Al seu torn, va col·laborar com a compilador de la segona antologia d’aquesta editorial, «Com dir» (2018). En el 2020 va publicar el seu llibre de poesia, prosa poètica i relats per Viatgera Editorial, «Vertigen diminut». Del 2018 al 2021 va dirigir els tallers literaris per a xiquets/as i adolescents de l’espai denominat «Sempre de Viatge».
Participació
Al Premi Nous Narradors de Fundació Mediterrani s’han presentat un total de 94 novel·les de 15 nacionalitats diferents. Entre els països que més obres aporten es troben Espanya (62), l’Argentina (8) i Cuba (4), seguits de Mèxic, el Perú, Veneçuela, els Estats Units, l’Equador, el Regne Unit, l’Uruguai, o Turquia, entre altres països.
El gran acolliment d’aquest premi es posa de manifest en què és, des d’aquesta primera edició, un dels concursos de novel·la dirigit a joves escriptors que major acolliment han tingut.
Comentarios