El festival internacional de fotografia PhotoAlicante ja és ací i enguany celebra la seua desena edició amb el batega motiv Celebrem! per a commemorar el seu primer decenni. Se celebrarà durant els dies 4 i 26 de març i un any més continuarà comptant amb el suport i la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Campello i la Fundació Banc Sabadell.
Sota el lema Celebrem! l’organització del festival festeja les experiències compartides any rere any que es recorden amb esforç, convicció, alegria i nostàlgia alhora que pronostica un futur promissori.
El festival de PhotoAlicante no podria haver arribat a celebrar aquest 2023 el seu desé aniversari sense el compromís i el suport tant per part dels artistes com de les entitats públiques i privades que han aportat recursos perquè PhotoAlicante tinga el seu reconeixement a nivell internacional.
El president de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins, ha volgut celebrar el primer decenni del festival amb aquestes paraules: “la missió de la Fundació Banc Sabadell és fomentar la cultura i fer costat al talent, i és clar que aquests dos conceptes convergeixen en el cas del nostre suport a PhotoAlicante. Per a nosaltres, la cultura és una eina per a la transformació i benestar social i aquest festival és, sens dubte, un bon exemple d’això. El nostre suport al festival es remunta a 2015 i és un orgull veure com al llarg de les seues edicions s’ha consolidat com un referent no sols a Alacant sinó en tot el territori, a través de l’impuls a artistes nacionals i fins i tot internacionals.”
Seguint la mateixa línia, el regidor de Cultura d’Alacant, Antonio Manresa Balboa ha destacat: “el festival de PhotoAlicante s’està convertint en una cosa molt gran. Des de la regidoria de la ciutat continuarem apostant per ell.” També ha volgut posar l’accent en l’enriquiment d’aquest festival a la ciutat: “el que més valorem del festival és que implicada tots els espais culturals de la ciutat d’Alacant així com al sector de la cultura”.
Així mateix, José Luis Pérez Pont, director del CMCV descriu el festival com: “una plataforma d’impuls per a les i els professionals del sector, i un espai òptim per a enfortir xarxes d’intercanvi d’idees i de tendències. Per això, des del Consorci de Museus valorem i donem suport al treball que desenvolupa l’organització d’aquest festival a Alacant i ens sumem amb entusiasme a la seua programació.” El Consorci de Museus, dona suport al festival des de 2018 “amb l’objectiu d’impulsar la creació artística contemporània en els seus diferents llenguatges, a través del mitjà fotogràfic”.
El festival fotogràfic més conegut d’Alacant ofereix diverses exposicions, xarrades i esdeveniments perquè tots els amants de la fotografia, i també els que no, gaudisquen d’un dels arts més transcendents.
Exposicions
En el Centre Cultural Les Cigarreras es podrà assistir a l’exposició ‘Temps per a celebrar’ des del 4 de març fins al 27 de maig, sent aquesta una de les grans protagonistes de l’edició Celebrem! en haver sigut creada per la convocatòria pública que va tindre lloc al gener, i que comptarà amb el treball de diversos autors que faran memorable el desé aniversari de PhotoAlicante.
En les Cigarreras també estarà disponible del 9 de març al 13 de maig,’A l’atzar de Baltasar, a l’atzar’ el projecte d’apropiació audiovisual de l’artista Rafael Guijarro en la mítica pel·lícula francesa, Au hazard Balthazar de Robert Bresson. Una obra cinematogràfica en la qual l’espectador i el capritxós atzar decideixen la narrativa de la història de Baltasar el ruc. Es tracta d’una col·laboració amb el programa audiovisual de la Caixa Blanca del Centre Cultural Les Cigarreras.
L’artista Claudio Nolasco juntament amb la col·laboració del College of Arts & Sciences de la Universitat de Miami presentarà del 20 al 29 de març dos de les seues obres més destacades, ‘Miami Dade’ i ‘Lodd for bear’, en el Centre Cultural de les Cigarreras. «Miami Dade» narra l’escala de grises de les discòrdies culturals del comtat de Miami-Dade, un lloc on el blau i el roig es desdibuixen formant un curiós color porpra. Loaded for Bear’ segueix en la mateixa línia documental de l'autor i porta amb si una exploració de l'enigmàtica sèrie d'esdeveniments que van conduir als impactants assassinats en 2014 de dos homes navajos a Albuquerque, Nou Mèxic. En el Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) les fotografies de l'artista estatunidenc Jeff Larson, ‘Lightness and Darkness’ mostren un joc quasi perfecte i simbòlic entre el contrast entre la llum i la foscor, o més aviat entre els sentiments més gratificants com la felicitat i el caos i incertesa que porta amb si la foscor. D'igual manera, el catedràtic Tom López a través de la seua exposicióSENESCENCE` convida a una profunda reflexió sobre la decadència i l’envelliment, una manera de recordar que per molt que es cuide la florida d’una flor arribarà un dia en què els seus pètals es marciran inevitablement, com la vida mateixa. Totes dues exposicions s’inauguraran el 8 de març.
Intervencions
En la desena edició del festival de PhotoAlicante les fotografies també han pres els carrers. Com cada any tornem a traure el treball fotogràfic de 3 artistes a l’aire lliure, sent aquests; “Per molts anys” de Reis Pe a la Casa de la Festa, “Del riure al plor” de Manuela Lorente en la plaça del Mercat Central i “El realisme de l’absurd” de Meravella Espín en les escales del Jorge Juan. Les tres intervencions al carrer s’inauguren el 3 de març estant disponibles fins al 4 d’abril.
Activitats
BePhoto és el congrés internacional de fotografia i enguany la seua inauguració coincideix amb el tancament de PhotoAlicante, celebrant-se del 23 al 26 de març de la mà de sis ponents i diversos tallers. El V Congrés Internacional de Fotografia Contemporània es durà a terme en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA).
La inauguració de BePhoto donarà principi el dijous 23 de març a les 18 hores amb la projecció de la pel·lícula Xat with Felix i després d’aquesta un col·loqui amb el director de la mostra, Mitar Terzic. El divendres 24 a la mateixa hora es podrà gaudir la presentació ‘Entre les visualització i el procés de creació’ en la qual els artistes Carolina Diego i Antonio Guerra presenten els seus projectes del programa FOTO Aterra Residències Creatives.
El dissabte 25 començarà un taller dividit en tres mòduls i impartit per tres artistes diferents que abordarà el treball i la investigació sobre sobre processos creatius en els projectes fotogràfics actuals. El primer d’ells serà impartit per la fotògrafa Manuela Lorente des de les deu del matí fins a les 13 hores, i el segon des de les 15 hores fins a les sis de la vesprada de la mà del fotògraf Alex Dómenech. Posteriorment també hi haurà una taula redona per a continuar ampliant horitzons sobre els processos, a la qual se sumarà la fotògrafa Paula Arts i el director del festival Leónidas Spinelli.
En l’últim dia del congrés, el 26 de març, Paula Arts tancarà l’esdeveniment amb el seu mòdul dins del taller.
Mediació cultural, Fotomaratón i altres.
La mediació cultural sempre ha tingut un paper important en PhotoAlicante i no podia faltar en el seu desé aniversari. Igual que anys anteriors i gràcies també a la col·laboració amb centres educatius es duran a terme projectes de mediació cultural en instituts.
D’altra banda, el festival també comptarà amb un fotomaratón que tindrà lloc el 18 de març en el Centre Cultural les Cigarreras. Es tracta d’una activitat a manera gymkhana que consistirà a fer fotos per la ciutat amb un premi de 350 € per al guanyador del concurs.
A més, se celebrarà el Certamen de Fotografia Vila de Sant Joan gràcies a la col·laboració amb la Regidoria de Cultura de Sant Joan en el qual s’ofereix un premi de 1.000€ a la millor foto.
Com a novetat, PhotoAlicante farà pública la seua col·lecció pròpia, la qual està constituïda per obres d’artistes com ara Carolina Diego, Alex Dómenech, Paula Artes i Manuela Lorente.