La Universitat d’Alacant s’uneix als actes Contra la Violència de Gènere amb l’obra i el lema proposat per l’artista Alissia, (María Penalva-Leal) “Tot l’any, tot el temps, totes som víctimes” on la UA proposa una actitud de rebuig continu de la comunitat universitària contra qualsevol manifestació de violència de gènere.
La instal·lació audiovisual #furiasybenefactoras amb el lema #yosítecreo és un projecte d’investigació teòric-artístic, on l’artista Alissia, antiga alumna de la Universitat d’Alacant, pretén oferir una lectura artística i crítica de les deesses FÚRIES. L’artista afirma, des de la seua obra, que els estereotips vigents de masculinitat i feminitat de la cultura occidental van ser creats dins de les primeres narracions de la mitologia grecollatina i els reinterpreta, dins de la nostra contemporaneïtat, despullant-los d’aqueix significat pejoratiu.
D’aquesta manera ens presenta a unes deesses que han arribat a nosaltres amb el nom de les Fúries, però que no obstant això en l’antiguitat eren conegudes també pel nom de les BENEFACTORES. Aquestes deesses castigaven els crims contra la família i no discriminaven entre gèneres, sinó que identificaven al culpable, jutjaven i castigaven. Les víctimes indefenses recorrien a elles per a demanar ajuda i socors per agressions patides dins del seu entorn familiar.
La instal·lació està composta per tres peces: una representació pictòrica de les Fúries sobre llenç amb acrílic, negra i policroms. Una escultura de bronze en forma de mà suplicant ajuda i un curt animat amb il·lustracions i text que explica el sentit de l’obra, reproduint-se perpètuament.
L’audiovisual #yosítecreo, és un magnífic al·legat poètic contra la violència de gènere i una crida a totes les persones a expressar el nostre rebuig contra la violència i el maltractament, tan presents, en la nostra societat.
La Doctora en Història de l’Art, María Marco Such de la Universitat d’Alacant, sobre l’obra de Alissia, comenta que és capaç de transformar aquestes terribles deïtats femenines en éssers corrents, amables i tendres, la intenció dels quals no és atemptar contra el gènere masculí, sinó castigar al culpable de la violència exercida. Sense oblidar, que segons les estadístiques, hui dia les dones són les principals víctimes, però que, i finalment, totes les persones som víctimes, en quant que no som maltractadors.
María José Rodríguez Jaume, Vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat i Doctora en Sociologia, ens diu que Alissia des del seu posicionament crític davant circumstàncies socials i ara en la postmodernidad, ens convida a reflexionar, de la mà de les seues “bèsties belles”, sobre el significat històric i actual de la(s) dona(és). Aquesta és la lliçó de l’obra que ara ens presenta. Ens proposa un doble exercici: de desconstrucció ideològica del model hegemònic de la(s) dona(és), a partir de la construcció del significat i abast que a través de la seua lúcida narrativa (il·lustrada i textual) atorga a la manera d’estar i ser dona(és). Desconstrucció i construcció, dos processos entrellaçats que ens permeten comprendre, des del feminisme icònic de l’autora, la presència de la(s) dona(és) en la història al mateix temps que reivindica el seu protagonisme en les societats contemporànies.
La pròpia artista, Alissia, ens diu de la seua obra que és una instal·lació artística de denúncia social i política. I considera que la fúria col·lectiva, o Les Fúries, són una representació i una arma política de la nostra societat per a expressar el nostre desacord contra aqueixos grups violents i violadors, denominats “ramats” per la societat contemporània. I que “Les Fúries” en realitat són heroïnes: furiasversusmanadas, que simbolitzen l’apoderament de les víctimes i l’alçament i la repulsa de la societat en general, davant la violència exercida sobre les víctimes.
La instal·lació #furiasybenefactoras es podrà visitar en l’a la Sala Multimèdia de l’edifici de Rectorat de la Universitat d’Alacant, el 19 de novembre a les 12.00 hores i en l’hall de la Sala El Cub del MUA des del 20 de novembre al 29 de novembre (horari: de dilluns a divendres de 09.00 a 20.00 h i dissabtes i diumenges de 10.00 a 14.00h).
Comentarios